Bazen u Puli – odgovor gradske uprave na otvorena pisma

Radio Rojc

Objavljeno 06.04.2017. pod Društvo

Objavili smo na našim stranicama dva otvorena pisma upućena javnosti, a prvenstveno pulskoj gradskoj upravi o prvom pulskom gradskom bazenu. Nadležne u ovom projektu pitali smo odgovore na pitanja koja su postavljena u javnom obraćanju Olivera Orlića i Mauricija Licula.

Ovo je odgovor pulske gradske uprave na otvorena pisma o gradnji novog bazena:

Izgradnja javnog gradskog bazena od samog se početka provodi u koordinaciji s plivačkim klubovima, sportskim udrugama, udrugama osoba s invaliditetom i drugima, a na redovitim koordinacijskim radnim sastancima usuglašene su želje i potrebe s realnim mogućnostima izgradnje. Bez glasova protiv, Gradsko vijeće Grada Pule donijelo je odluku o izgradnji bazena vaterpolo dimenzija, nakon čega je uslijedilo usvajanje odluke o kreditnom zaduživanju kako bi se realizirala njegova izgradnja. Cilj Grada je omogućiti građanima bazen koji će dugoročno biti ekonomski održiv.

Budući da se u posljednje vrijeme kontinuirano na različitim kanalima ističe primjer Vukovara kao grada koji je izgradio moderan bazenski kompleks, potrebno je istaknuti kako je u isti 62 milijuna kuna uložio Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara. Osim toga, kompleks se nalazi na lokaciji starog vukovarskog bazena koji je teško devastiran za vrijeme rata, zbog čega nije riječ o primjerenoj usporedbi.
Zbog dodatnih sadržaja, opreme i povećanja tehničke etaže za 800 četvornih metara, ukupni iznos kreditnog zaduženja iznosi 65 milijuna kuna čime je još jednom potvrđena ispravna i racionalna odluka o dimenziji izgradnje bazena. Glavnim projektom predviđena je izgradnja ukupno tri bazena: jednog vaterpolo dimenzija 34×25 metara, jednog multifunkcionalnog bazena veličine 25×10 metara te jednog bazena za bebe. U prvi plan su, prije svega, stavljena djeca, starije i nepokretne osobe te osobe s invaliditetom, za čije je potrebe cijeli objekt prilagođen.
Grad Pula redovito provodi istraživanja kako bi utvrdio potrebe i želje svojih građana, slijedom čega je naručio i istraživanje čiji je cilj bio ispitati stavove i preferencije građana o jednom od najvažnijih gradskih projekata, odnosno izgradnji gradskog bazena. Rezultati su pokazali da se većina građana Pule slaže kako je potrebno voditi brigu o troškovima izgradnje i budućeg održavanja bazena, kako on ne bi bio na teret proračunu. Osim toga, više od polovine ispitanika kroz provedenu je anketu ocijenilo da je bazen vaterpolo dimenzija s polivalentnim bazenom za djecu i neplivače najkorisniji za građane Pule.
U pulskom bazenu pored rekreacije, treninga i obuke plivača, moći će se održavati klupska, gradska i županijska natjecanja u 25 metarskim bazenima u svim plivačkim disciplinama te klupska, gradska, županijska, regionalna, državna i međunarodna natjecanja vaterpolo utakmica i turnira.
Trenutno su u tijeku javne nabave za izbor izvođača radova, za uslugu upravljanja projektom te za uslugu stručnog i projektantskog nadzora gradnje te projekt napreduje planiranom dinamikom.
Grad Pula je grad velikih i uspješnih sportaša zbog čega su posljednjih nekoliko godina uložena su značajna financijska sredstva (preko 100 milijuna kuna za sport samo u zadnje 4 godine) s ciljem podizanja kvalitete sportske infrastrukture kako bi upravo naši osvajači medalja imali kvalitetne uvjete za pripreme. Nakon dovršetka izgradnje i uređenja više sportskih objekata, poput nogometnog stadiona Aldo Drosina, Doma sportova Mate Parlov, sportske dvorane na Velom Vrhu, sportske dvorane talijanske škole, škole Kaštanjer, škole Vidikovac, škole Stoja, atletske stane na SRC Veruda i druge, ostalo je da svim našim građanima jednako omogućimo prvi gradski javni bazen, čija nam je izgradnja jedinstveni prioritet.

S poštovanjem,
Grad Pula, Odsjek za informiranje

 

referentni tekstovi – bazen-nas-svagdasnjie-konzultacije-li-to-demokracija /

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback