“Ej, dečko” u Dnevnom boravku Rojca

Radio Rojc

Objavljeno 13.07.2021. pod Društvo, iz Rojca

Udruga Proces organizira izložbu fotografija Martine Šalov pod nazivom „Ej, dečko“

U četvrtak 15. srpnja, u 21 sat, u Dnevnom boravku Rojca otvara se izložba „Ej, dečko“ autorice Martine Šalov koju organizira pulska udruga Proces. 

Nakon pauze u događanjima, koju su pulski Procesovci iskoristili za osnivanje udruge te projekt isticanja zastave ponosa na pulsku Gradsku Palaču, u četvrtak se otvara izložba priznate fotografkinje i aktivistkinje Martine Šalov. To je pulskom Procesu već 23. događanje koje organiziraju, ali prvo od kad su svoj rad formalizirali kao udruga.

Izložba “Ej, dečko” obuhvaća seriju fotografija i anegdota žena koje svojim androginim izgledom izazivaju dozu zbunjenosti kod šireg društva što proizlazi kao posljedica heteronormativnoga patrijarhata kojeg autorica svojim radom detektira i ističe.

Martina Šalov fotografkinja je prije svega, a videografkinja u slobodno vrijeme i iz znatiželje. Od nedavno joj pored imena pišu i “aktivistkinja”. Živi i radi u Rijeci.

Martina Šalov (photo by: Kristijan Vučković)

Nakon samog otvorenja izložbe, druženje se nastavlja u dvorištu Rojca uz artist talk s Martinom Šalov tijekom kojeg će se autorica predstaviti kroz razgovor o projektu “Ej, dečko”, ali i kroz razgovor o njenim prethodnim projektima te o fotografiji, aktivizmu, aktivizmu kroz umjetnost i još mnogočemu. 

Proces je posvećen osvješćivanju društva te njegovom senzibiliziranju s LGBTIQ+ zajednicom. Zašto Proces? Zato što smo svjesni da je riječ o dugoročnoj i dubinskoj promjeni načina na koji naša zajednica funkcionira i kojoj je potrebno određeno vrijeme da bi u svom tempu prošla tu preobrazbu. Pravo na slobodu odabira i na drugačiji pogled na svijet pravo je svakog građanina ovoga svijeta.

Program u sklopu projekta Ponosne inicijative provodi se kroz platformu Clubture. Program financiraju Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb – ured za kulturu, Zaklada Kultura nova i Zaklada za razvoj civilnoga društva. 

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

RSS 2.0 | trackback