Francuski studenti frustirani ljevicom

Radio Rojc

Objavljeno 19.04.2022. pod Društvo

Krajem prošlog tjedna, francuski studenti blokirali su fakultete zbog nezadovoljstva predsjedničkim izborima, a nedugo zatim policija je upotrijebila silu ne bi li suzbila demonstracije. Za Radio Rojc, mlada aktivistkinja Manon Pilia prenosi svoje utiske i atmosferu među mladima u Francuskoj. Ona nam je također pojasnila i neke pravilnosti u vezi s tamošnjim izbornim sustav, ali i odnos među strankama.

“Još od 2001. godine, parlamentarni izbori održavaju se u lipnju, nakon predsjedničkih, koji budu između travnja i svibnja, tako da je većina u parlamentu zapravo iz stranke predsjednika koji je na vlasti. Od 12 kandidata na predsjedničkim izborima, samo ih je dvoje prošlo u naredni krug, Emmanuel Macron sa 27.8% i Marine Le Pen sa 23,1%”, kaže Manon i dodaje da su i ljevica i desnica imale po 6 kandidata.

Ona naglašava da, prema rezultatima prvog kruga predsjedničkih izbora, u narednom krugu bit će zastupljene samo desnica i krajnja desnica, dok je ljevica imala samo jednog jačeg kandidata, Jean Luc Mélenchona, koji nije ostvario dovoljan udio.

“Ovi izbori pokazali su vrtoglav uspon desnice. Osim Marine Le Pen, na četvrtom mjestu, dakle odmah nakon Mélenchona, našao se Eric Zemmour. On i Le Pen šalju jasnu poruku da ‘migrante treba poslati tamo odakle su došli’. Također, u narednom krugu izbora neće biti riječi o okolišu, budući da nijedan od dvoje kandidata to nije uvrstio u svoj program”, objašnjava naša sugovornica.

Drugi krug predsjedničkih izbora biće održan 24. travnja. Istraživanje javnog mnijenja pokazuje da Macron za sada vodi, ali s malom razlikom – 54% u odnosu na 46%, koliko ima Le Pen.

“Ovakav drugi krug je već viđen 2017. godine, no tada je Macron pobijedio sa 66%, tako da će ove godine ishod biti neizvjesniji. Još jedna važna informacija odnosi se na to da se u Francuskoj kandidatima refundiraju troškovi kampanje jedino ako premaše 5% u prvom krugu, tako da će po prvi put Socijalisti i Republikanci platiti kampanju iz svog džepa”, navodi aktivistkinja.

Ona ističe da su mladi i birači u urbanim sredinama većinski glasali za Melanchona, no to nije bilo dovoljno, budući da su ruralne sredine u Francuskoj većinski podržavale Marine Le Pen.

“Frustrirana sam francuskom ljevicom jer su se odlučili kandidirati samostalno, usprkos tome što su znali da neće nadoknaditi troškove kampanje i da je njihov program vrlo blizak Mélenchonovom. Da su se ujedinili, zasigurno bi ostvarili veći uspjeh, no zbog njihovog ega, u drugom krugu predsjedničkih izbora, neće biti ljevice”, zaključuje naša sugovornica.

Izvještaj poslušajte na linku.

Autorica: Marija Stojadinović

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback