In Medias Tres s Danijelom Bašić-Palković

Radio Rojc

Objavljeno 30.01.2023. pod Društvo

Danijela Bašić-Palković, novinarka portala Istra24 gostovala je u emisiji In Medias Tres, gdje je iznijela svoja mišljenja o ovotjednim naslovima iz medija. Prvi se tiče afere Miletić-Pinzan i slučaja bespravne gradnje, na kojeg je Istra24 obratila pozornost još u listopadu protekle godine, da bi rezultirao u kaznenoj prijavi istarske policije protiv nekolicine visokopozicioniranih istarskih službenika zbog malverzacija i prenamijene zemljišta. Cijela se priča oko ovog kompleksnog slučaja može popratiti na komentaru glavnog urednika portala, Dražena Majića, a u njenom su centru Ezio Pinzan, županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo, te njegov kolega i prijatelj, istarski župan Boris Miletić.

Župan je odjednom prvoborac protiv bespravne gradnje, dok je u pročelništvu za poljoprivredu upravo sjedi eklatantan primjer te prakse, govori nam gošća. Pročelnik još nije imao posljedica, a ono što je još nevjerojatnije jest da je pred kakav dan krenula žustra kampanja župana i njegove bivše stranke, pri kojoj se ta koalicija bori protiv bespravne gradnje. Paradoksalno je upravo zbog toga što su članovi stranke, a važne karike u istarskim jedinicama samouprave, ustvari većinski uzrok bespravne gradnje u Istri. Istaknut je pritom primjer grada Vodnjana ili Marčane. Ondje su načelnici i gradonačelnici bili članovi IDS-a. Čini se nevjerojatnim da IDS i Miletić uopće pozivaju ostale nacionalne stranke da se pridruže u borbi protiv bespravne gradnje, a pritom su naizgled potpuno nesvjesni vlastitog licemjerja, govori nam sugovornica.  

Vrhunac svega je i press konferencija u Barbarigi, gdje je desetak dana prije, vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio počeo sa izdavanjem kazni od 20 000 eura za bespravnu gradnju. Valja reći da je u cijelom projektu bila angažirana JU Natura Histrica te da je predsjednik njenog vijeća upravo Pinzan. Ova zapetljana priča koja uključuje, osim pročelnika Pinzana i njegove supruge, i jednu pulsku arhitekticu, mogla bi se otpetljati slično slučaju Janka i Komparić, na području Vodnjana, gdje je došlo i do uhićenja. Teško je prognozirati brzinu istrage koja nas čeka, ali ukoliko postoji politički i medijski pritisak, moguće je da se proces ubrza.  

U slučaju Kaštijun, kojeg je obrađivala Chiara Bilić, također sa portala, gošća napominje problem sanacije starog Kaštijuna ogromnim sredstvima i kontradikciju tom stanju, koja je došla u obliku objave Zelene Istre, o novo-staroj rubnoj ekološkoj katastrofi. Na javnosti je da sada čeka financijsko izvješće, koje zasigurno neće biti bajkovito, govori nam Bašić-Palković. Problem je u svemu i povećanje cijene, koju sada manje turistički gradovi, poput Vodnjana i Pazina, ne namjeravaju prihvatiti. Novinarka komentira i nedostatak komunikacije s novim direktorom Draženom Stilinovićem, koji je (kao i njegov prethodnik, Fabio Giacomettii), na poziciju došao bez natječaja. Nakon filtera grada, do medija dolaze informacije koje su šture i nejasne.  

Šture i nejasne informacije nisu preferirani vid komunikacije samo direktora Stilinovića. Takva je praksa prisutna u politici gradonačelnika Filipa Zoričića i većine pulskih političkih opcija. Facebook statusi ne mogu biti jedini vid komunikacije, upozorava gošća. To je jednostrana komunikacija, pri kojoj političke opcije očekuju da će se informacija prenijeti bez propitkivanja i povratnog odgovora. Na taj način je očito potpuno devalorizirana pozicija i potencijal medija, a samim time i demokracije u kojoj je komunikacija zaista postojeća, jasna i dvostrana, zaključuje.

Gradonačelnik je prisutan i u idućoj temi, priči koja je započela sazivanjem izvanredne konferencije za medije. Riječ je o izrazito neurednom pokušaju davanja otkaza Damiru Prhatu, pročelniku Odjela za komunalni sustav i upravljanje imovinom, pri čemu je istoga trebala zamjeniti njegova savjetnica, Anja Ademi. Ipak nekoliko dana nakon te sjednice, Prhat je i dalje na svom mjestu. Istu su sudbinu imali doživjeti i službenici Robert Stemberger i Milan Korica. Novinarka smatra da je iz pozicije gradonačelnika postavljanje Prhata na mjesto pročelnika neozbiljno, obzirom da je nekad funkciju pročelnika vršio u sistemu Borisa Miletića i IDS—a, koji je, nadovezujući se na prvu temu, jedan od korijena problema bespravne gradnje svih aktualnih samouprava u županiji. Kako se radi istovremeno o kontraproduktivnosti i sukobu interesa, taj je gradonačelnikov potez zaista nejasan.

Nadalje smo prokomentirali dvije ostavke; onu ravnateljice škole Giuseppine Martinuzzi, nakon iskaza zaposlenika, koji je godinama bio na ugovoru na određeno vrijeme, da bi onda bio otkazan prije praznika i Ivane Mohorović iz Gradskog vijeća te opću neorganiziranost tog vijeća i kaotična izlaganja, kojima se ondje može posvjedočiti.   

Posljednja od tema koje se tiče Istre i Pule je slučaj škole Kaštanjer. Ta je škola, naime, zakupila prostor Pučkog otvorenog učilišta za 43 tisuće eura, kako bi osigurala jednosmjensku nastavu tokom jednog polugodišta. Problem nedostatka prostora ondje, traje već desetljećima. Dugoročno rješenje ovog dugotrajnog problema jest proširenje prostora i dogradnja, koje bi trebalo nastupiti nakon rješenja o imovinsko pravnom pitanju dvaju čestica, s kojima se neuspješno borila prošla vlast. Borba je prešla i na novi postav gradske uprave, a kako se početak radova planira u idućoj godini, situacija možda nije potpuno beznadna.  

Za završetak emisije, novinarka je dala svoje mišljenje o posljednjoj eskapadi zagrebačkog gradonačelnika, Tomislava Tomaševića, koji sabirući smeće zajedno s radnicima Čistoće, strašno podsjeća na Milana Bandića i njegov populizam, što je neočekivano obzirom da je kampanja novog gradonačelnika uvelike obilježena borbom protiv politike starog. Pritom napominjemo nedostatak medijske eksponiranosti u slučaju zadarske krize sa smećem, koju je ova zagrebačka uspjela zasjeniti.  

Ovaj je razgovor treći u nizu suradnji Radija Rojc i Istre24.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Gabriela Galant Jelenić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback