Memorija grada na primjeru tvornice Dalmatinka

Radio Rojc

Objavljeno 27.03.2019. pod Društvo

Centar za kulturološka i povijesna istraživanja socijalizma (CKPIS) vas poziva na predavanje  Dragane Modrić, Jelene Pavlinušić i Nikole Križanca : Dalmatinka-kako je tvornica promijenila grad.

Predavanje će se održati u srijedu, 27.3.2019., 17.30 sati na FFPU, Dvorana Slavka Zlatića.

Tvornica i predionica konca Dalmatinka od svog osnutka 1951. do početka 90-ih godina činila je osnovu privrednog i industrijskog života grada Sinja. Desetljećima je nakon izgradnje izazivala uvažavanje arhitektonske i tekstilne struke te je svojevremeno proglašena najuspješnijim poduzećem bivše države, s tržištem diljem Europe i svijeta. Raspadom SFRJ gubi veliki dio tržišta te nakon tranzicijskih procesa i privatizacije 2009. godine odlazi u stečaj. Promjenom političkog, ekonomskog i društvenog konteksta, slavna prošlost ovog tekstilnog diva, koji je ispisao stranice povijesti jednog grada, polako pada u zaborav.

Na primjeru Dalmatinke možemo iščitati povijest razvoja lokalne industrije, način funkcioniranja jednog političkog sistema, ali i društvene fenomene koji su utjecali na razvoj lokalne zajednice u širem društvenom smislu poput povijesti radništva, ženske emancipacije u Cetinskom kraju, stambene politike i infrastrukturnog razvoja grada.

Projektom Industrijsko nasljeđe i kolektivna memorija grada na primjeru tvornice Dalmatinka istraživani suodnosi između razvoja industrije i društvenih procesa u lokalnoj sredini u kontekstu socijalizma, emancipacija žena u ruralnom području Dalmatinske zagore, politike stanovanja i obrazovanja. Na predavanju će se predstaviti rezultati istraživanja i ukazati na važnu ulogu Dalmatinke u  kolektivnoj memoriji grada Sinja, te zašto i danas predstavlja nezaobilaznu identifikacijsku točku za lokalno stanovništvo.

Jelena Pavlinušić, Nikola Križanac i Dragana Modrić čine autorski tim koji od 2014. godine provodi  istraživački projekt pod nazivom  Industrijsko nasljeđe i kultura sjećanja na primjeru tvornice Dalmatinka – Sinj.

Jelena Pavlinušić (1991.) magistra povijesti umjetnosti i hrvatskoga jezika i književnosti. Radi  kao  kustosica u Laubi – kući za ljude i umjetnost.  Nikola Križanac (1992.) dizajner vizualnih komunikacija. Kao freelance dizajner, radi većinom na poslovima u kulturi. Dragana Modrić (1982.) magistra povijesti umjetnosti i filozofije. Zaposlena kao voditeljica Galerije Sikirica. Trenutno, kao doktorand na interdisciplinarnom humanističkom studiju, bavi se temom političkog u umjetnosti.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback