Iskrivljena percepcija modernoga navijača

Radio Rojc

Objavljeno 18.10.2019. pod Društvo, iz Rojca

U srijedu, 9. listopada u Dnevnom boravku Društvenog Centra Rojca u 19 sati dr. sc. Krešimir Krolo održao je predavanje „Ulica (ne) vodi klub: demokratski i građanski potencijali navijača Hajduka“, na kojemu je prezentirao rezultate sociološkog istraživanja koje je sproveo sa studentom Hrvojem Pašalićem, u suradnji s udrugom Naš Hajduk.

U anketi je sudjelovalo malo više od dvije tisuće ispitanika, mahom članova Našeg Hajduka, ali i tristotinjak simpatizera i navijača kluba koji nisu aktivni u udruzi. Sama je anketa prvo sociološko dubinsko istraživanje navijačke scene nakon podužeg vremena, te kao takvo pokazuje zanimljive nove trendove. I dok se u medijima često navijače prikazuje kao huligane, neobrazovanu rulju, nezaposlene dokoličare te primitivne desničare, Krolino istraživanje pokazuje da je stvarnost, barem onoga dijela okupljenoga oko projekta Naš Hajduk, mnogo složenija. Iz niza prezentiranih tablica tako se može saznati da navijači Hajduka podržavaju široki spektar političkih opcija, od radikalno lijeve do radikalno desne strane, od kojih se većina ipak priklanja centrističkim strujama, što zapravo odgovara prosječnim vrijednostima u hrvatskome društvu. Zanimljiv je i podatak da je nešto više od 40 posto ispitanika visoko obrazovano (uključujući i magisterij i doktorat), kao i da je samo 5,6 posto nezaposlenih, što opovrgava stereotip klasičnog navijača često prikazanog u medijima.

Krešimir Krolo u Dnevnom boravku Rojca

Istraživanje o strukturi članstva Našeg Hajduka i njihovim vrijednostima i stavovima također pokazuje širu društvenu sliku. Može se zaključiti da oni navijači koji vjeruju u projekt Naš Hajduk, aktivno sudjeluju u unutarnjim demokratskim izborima, podržavaju stručnost i kompetentnost vjeruju u demokratski i građanski potencijal izravno-demokratskog djelovanja za dobrobit zajednice. S druge strane, ukazano je na zabrinjavajući trend o kojemu se tek sporadično raspravlja iako postaje sve očitiji na svim razinama društva, a to je visoka stopa sklonosti prema autoritativnim sustavima među mladima.

Kao što Krolo zaključuje, anketa dokazuje da je medijska simplificirana slika navijačke strukture, a pogotovo one okupljene oko HNK Hajduk, često temeljena na potpuno iskrivljenoj percepciji modernoga navijača. Ostaje za vidjeti koje su daljnje mogućnosti interpretacije ankete kao i njezina potencijalna uloga u daljnjoj izgradnji istinski demokratskog društva.

Cijela se anketa zajedno s rezultatima može pronaći na internetskim stranicama udruge Naš Hajduk.

Pripremila: Anita Buhin

RSS 2.0 | trackback