Istanbulska konvencija još nije ratificirana

Radio Rojc

Objavljeno 25.11.2017. pod Društvo

Dvadesetipeti studeni, Međunarodni je dan protiv nasilja nad ženama.

Većina europskih država već je ratificirala Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilju u obitelji, a pitamo zašto to Hrvatska nije učinila!?

Pozivamo ministricu Nadu Murganić da što prije pripremi Konvenciju za ratifikaciju u Saboru!

Tako su iz središnjice HDZa pozvali prije tri godine na današnji dan Ministricu Opačić neka to učini, no to nije ratificirano do danas, pa eto prilke.

Premijer Andrej Plenković je 25. studenog 2016. izjavio da će “Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, što skorije pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije u Hrvatskom saboru”. Upravo je navršena godišnjica od te izjave.

podsjetnik na 25. studeni 2014. godine:

I današnja se predsjednica prije nego što je to postala zalagala za ratifikaciju:

25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kada postanem predsjednica Republike Hrvatske žestoko ću se boriti za jednakost spolova. Pozivam i na ubrzanje procesa ratifikacije Konvencije o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, odnosno – istanbulske konvencije.
Pitam se zašto Hrvatska još nije među tim državama koje su ratificirale konvenciju, zašto žrtve rodno uvjetovanog nasilja nisu zaštićene prema standardima ove konvencije i još jednom pozivam sve da se doista uhvatimo ukoštac s tim problemom. (Kalinda Grabar Kitarović, prije nego što je postala predsjednica RH)

 

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback