Je li pokret nesvrstanih ikad imao šanse (i druga važna pitanja)

Radio Rojc

Objavljeno 07.02.2023. pod Društvo

Uoči promocije zbornika “Socialist Yugoslavia and the Non-Aligned Movement: Social, Cultural, Political, and Economic Imaginaries”, urednik Paul Stubbs gostovao je na Radio Rojcu. Stubbs je sociolog, trenutno zaposlen na Ekonomskom institutu u Zagrebu, a temom socijalizma i pokreta nesvrstanih bavi se posljednjih šest godina. U tom je periodu, kako kaže, interes za istraživanjem tih tema znatno porastao, a kao dokaz toga navodi i pulski CKPS.

Ideja za zbornik je nastala prije dvije godine, na jednom okruglom stolu, da bi sada sadržavao četrnaest poglavlja i osamnaest autora, između ostalih Nemanju Radonića i Dubravku Sekulić. Ono što, između ostaloga, ovo izdanje čini zanimljivim je različitost autora, pa su tako oni  pripadnici različitih disciplina i generacija. Širokokutnost i kritičnost su ipak zajedničke svima, naglašava urednik. Međunarodni odnosi, međukulturalne razmijene i uloga prava žena neke su od obrađenih tema. 

Osim predstavljanja naslova, Stubbs nas provodi i kroz teme vlastitih socioloških istraživanja, u čijem je centru novi međunarodni ekonomski poredak i događaji sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Naglašava važnost pomjeranja polazišne točke promatranja teme sa diplomacije i međunarodnih odnosa na politike koje su imale stvaran utjecaj na svoje građane i oblikovale nasljeđe koje i dalje odjekuje našom kulturalnom stvarnošću. Pulsku promociju možemo očekivati u proljetnim mjesecima ove godine, zaključuje Stubbs.

Razgovor u cijelosti možete poslušati na sljedećem linku: 

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback