LJUBLJANA Globalni protest protiv kriminalizacije novinarstva

Radio Rojc

Objavljeno 24.02.2020. pod Društvo

“Progon Juliana Assangea od strane američke vlade predstavlja najveću internacionalnu prijetnju slobodi medija, groteskni je čin kršenja ljudskih prava i univerzalnog prava na slobodu informacija koje su od javnog interesa.” – izjava je koju redom potpisuju Amnesty International, United Nations, Human Rights Watch, Council of Europe, International Federation of Journalists, European Federation of Journalists, Centre For Investigative Journalism, Bureau of Investigative Journalism, Reporters Without Borders.

Julian Assange najrecentnija je high profile žrtva napada na slobodu medija, ali i slobodu novinarstva 21. stoljeća. Njegovo uhićenje, koje se dogodilo u Londonu u travnju prošle godine, dovodi u pitanje ne samo integritet američkih vlasti (koje traže zatvorsku kaznu u trajanju od 175 godina), nego i integritet društva koje opravdava ovakav tijek događanja. Naime, Assange je odlučio stati na kraj bajkama koje plasiraju prvenstveno američki mediji o ratnim strahotama u Iraku i Afganistanu. Kako plasman istine, odnosno točnih informacija može dovesti do apsolutne promjene kompletne društvene dinamike – američka je vlada zatražila Assangeovo uhićenje. U ponedjeljak, 24. veljače 2020. godine, započinje njegovo suđenje, ali i dan globalnih protesta protiv kriminalizacije novinarstva. Globalnim protestima pridružila se i Ljubljana ispred zgrade Britanske ambasade  na Trgu Republike.

Osim Ljubljane,  protestu su se pridružili mnogi veliki gradovi diljem svijeta – London, Auckland, Wellington, Brisbane, Sydney, Adelaid, Melbourn, NYC, Washington, San Francisko i dr.

Dobro popunjen Trg Republike dočekala je široka lepeza govornika. Monika Weiss, novinarka i aktivistica istakla je da novinarstvo u današnjem svijetu predstavlja minimum otpora prema kapitalističkom sustavu, a minimum novinarstva, s druge strane, predstavljaju informacije dostupne svima. Andrej Rozman – Roza, slovenski pjesnik i aktivist, smatra da su ljudi primarne žrtve sveopćeg zataškavanja informacija. Također drži da je ovaj  napad na temeljnu slobodu govora, informacija, ali i slobodu medija najbolji pokazatelj “demonokracije” koju današnje društvo nudi kao apsolutnu slobodu. Jadranka Vesel, slovenska novinarka, izjavila je da psihička tortura kojom je izložen Assange ukazuje na tendenciju ušutkavanja novinara, kao i sveprisutnost apsurda koji vlada cjelokupnom situacijom. Vesel navodi da onog trenutka kada se napada, osuđuje i lišava slobode čovjeka koji otkriva prljave tajne – novinarstvo nestaje.

Prisjetimo se, Assange je dobitnik mnogih prestižnih nagrada na području novinarstva, a njegovo moguće izručenje SAD-u pokazuje hipokritičnost moćnijih struktura društva. Dolaskom u velikom broju na Trg Republike, jasno je da slovensko društvo uviđa važnost krizne situacije u kojoj se nalazi Assange, kao i činjenice da ishod njegova suđenja može promijeniti kurs modernog novinarstva i modernih medija općenito.       

Tekst i fotografije: Ivan Slijepčević

Oznake: , , , , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback