LJUBLJANA S balkona na bicikle

Radio Rojc

Objavljeno 03.05.2020. pod Društvo

Na Praznik rada oko 3500 prosvjednika na biciklima, već peti petak za redom, u 19 sati kružilo je oko zgrade parlamenta u Ljubljani, ali i u samom ljubljanskom centru i glasno prosvjedovalo protiv svakodnevnog oduzimanja sloboda, tražeći ostavku vlade. Mediji prenose kako incidenata nije bilo, a prosvjed je kontrolirala policija.

Prosvjednici pod sloganom “s balkona na bicikle” ističu da vlast i kapitalizam nude samo iskorištavanje i represiju te stoga sami žele uspostaviti uzajamnu pomoć, solidarnost i anti-autoritarizam među ljudima. “Ovaj 1. maj označava početak novog vala ekonomske i socijalne krize koja proizlazi iz borbe protiv globalne pandemije koronavirusa. Odgovor ove, kao i svih prethodnih i budućih vlada na krizu, predvidljivo je smanjenje proračuna, stezanje pojasa, pljačka ljudi na štetu opstanka banaka, uništavanje okoliša zbog šake profita, represije, populizma i uskraćivanja slobode “, napisali prosvjednici su na Facebooku, a prenosi Mladina. Prosvjede je organizirala Ljubljanska inicijativa anarhista i još 23 zajednice i nevladine organizacije.

Za slovensku tiskovnu agenciju STA glasnogovornica policijske uprave Aleksandra Golec izjavila je da identitet organizatora prosvjeda nije poznat i da okupljanje nije bilo prijavljeno. Golec ističe da se nastavlja prikupljanje informacija o mogućim prekršajima ili kaznenim djelima tijekom spomenutog događaja. Slična, ali znatno manja okupljanja održala su se i u Mariboru, Kočevju, Brežicama, Dolenjskim Toplicama, Slovenj Gradecu te Novoj Gorici.

Slovenski premijer Janez Janša smatra kako je njegova vlada zajedno s epidemiološkim stručnjacima odradila dobar posao u cilju zaustavljanja pandemije koronavirusa. Također drži kako im „lijevi ekstremisti“ podmeću klipove pod noge zajedno sa svojim „medijskim produžetcima“. Janša tvrdi kako su ti politički elementi svojim protivljenjem uvođenju opsežnih restriktivnih mjera nanijeli veliku štetu Sloveniji. “To se danas jasno očitava u većem broju oboljelih i umrlih od posljedica koronavirusa i većoj gospodarskoj šteti nego što bi to bilo da se pravodobno reagiralo”, izjavio je Janez Janša za najnovije izdanje dodatka „Slovensko Vreme“.

Poznato je da slovenski premijer prethodnu vladu smatra odgovornom za „ostavljanje praznih skladišta“ zaštitnih sredstava prijeko potrebnih u borbi protiv koronavirusa. Prethodnu vladu također je prozvao za navodno ignoriranje teške situacije u susjednoj Italiji te za nejasne upute s početka širenja koronavirusa u Sloveniji.

Ivan Slijepčević

Foto: Twitter Večer

RSS 2.0 | trackback