“Lokalni mediji građanima, ne šerifima!”

Radio Rojc

Objavljeno 07.05.2021. pod Društvo

Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske pokrenuli su kampanju „Lokalni mediji građanima, ne šerifima!“. Njome se uoči lokalnih izbora želi upozoriti na probleme lokalnih medija te na nužnost definiranja novih modela za funkcioniranje i financiranje lokalnih medija. Većina lokalnih medija je u komercijalnom režimu poslovanja, što se ujedno čini i njihovim osnovnim problemom. Kapacitet lokalne ekonomije u Hrvatskoj nije toliki da bi mogla putem oglašavanja financirati medijsku proizvodnju. Sredstva Fonda za pluralizam koja dodjeljuje medijski regulator, Agencija za elektroničke medije, nisu se značajnije povećala i općenito su nedovoljna da pokriju gubitke na strani komercijalnih prihoda. Lokalni mediji danas su uglavnom ovisni o financiranju iz jedinica lokalne samouprave I to najčešće u sasvim netransparentnim “oglašivačkim” transakcijama, pa se često neovisnost medija žrtvuje u zamjenu za odgodu bankrota.

U sklopu kampanje će se na temu lokalnih medija u subotu 8. svibnja, u 12 sati, organizirati razgovor kandidatkinja i kandidata za funkciju gradonačelnice/ka Pule. Razgovor će se uživo prenositi u program Radio Rojca.

U razgovoru će uz kandidatkinje i kandidate sudjelovati i predsjednica Sindikata novinara Hrvatske i članica Hrvatskog novinarskog društva Maja Sever, dok će razgovor moderirati novinari Radio Rojca, Gabrijela Galant Jelenić i Branimir Slijepčević.


RSS 2.0 | trackback