Marko Milosavljević: Nezamislive odluke RTV SLO

Radio Rojc

Objavljeno 14.07.2022. pod Društvo

Krajem travnja, u Sloveniji su održani parlamentarni izbori, a novoodabrana vlada ovih dana počinje s radom i u području medija, posebice javne radio-televizije. Trenutna situacija u ovoj oblasti, prema riječima profesora novinarstva na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta u Ljubljani, Marka Milosavljevića, u proteklih 30 godina nije izgledala gore.

“Ostale su još neke stvari iz mandata prošle vlade, koja je bila desna vlada Slovenske demokratske stranke (SDS), dakle prijateljski nastrojena prema mađarskoj vladi Viktora Orbana i srpskoj vladi Aleksandra Vučića, a zna se kakva je njihova medijska politika – orijentirana prema kontroli medija i eliminaciji kritičnih novinara. Slovenija se našla u situaciji u kojoj nije bila trideset godina, kao glavni trouble maker, možda i veći nego Poljska”, navodi sugovornik.

Milosavljević aktivno prati rad RTV Slovenije proteklih dvadeset godina i, iako kaže da je uvijek bilo primjedbi građana, situacija je iz dana u dan sve gora.

“Prije više od godinu dana, na mjesto generalnog direktora došao je čovjek iz ‘ekipe’, po izboru tadašnje vlade Janeza Janše. U svim sljedećim mjesecima je samo bio nastavak totalne kontrole nad javnom televizijom. Smijenili su urednike i najpopularnije voditelje, ukinuli najgledanije informativne emisije… Kad se dogodio napad na Ukrajinu, nisu imali nijednu emisiju gdje bi mogli objasniti ljudima što se događa, jer su ukinuli jedinu vanjskopolitičku emisiju ‘Globus’. Za direktora televizije Slovenije, imenovali su dojučerašnjeg šefa PR-a Janeza Janše, što je u suprotnosti s objektivnošću i suštinom javne radio-televizije”, objašnjava Milosavljević i dodaje da su navedene situacije iz profesionalnog aspekta nezamislive.

Cijeli razgovor s prof. dr. Markom Milosavljević poslušajte na linku.

Razgovarao: Saša Leković

Priredila: Marija Stojadinović

Foto: FDV

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback