Nošenje djeteta – drevno znanje za razvoj i slobodu

Radio Rojc

Objavljeno 30.11.2022. pod Društvo

O babywearingu se odnedavna govori sve više mada je praksa nošenja djeteta stara gotovo kao i roditeljstvo samo.

Nošenje beba i djece u nosiljkama i maramama, poznato kao babywearing, privlači sve više roditelja koji otkrivaju blagodati istovremeno angažiranog roditeljstva i svjesnosti o vlastitim potrebama. Brojna istraživanja govore mu u prilog jer s jedne strane nošenje je korisno zbog blagodati za bebin razvoj zahvaljujući stalnoj blizini mame i tate, a s druge strane zbog praktičnosti jer roditelj može lakše obavljati druge stvari sa slobodnim rukama izvrsno spajajući roditeljsku ljubav i praktične obaveze.

Uz brojne prednosti, kod pojednih roditelja se ponekad zna javiti i zabrinutost zbog svjesnosti o krhkosti djeteta i njegovog zdravlja. Upravo iz tog razloga često traže savjete iskusnijih, a posebno stručnih osoba.

Martina Štifanić, voditeljica babywearing savjetovališta, podijelila je svoje iskustvo i motive zašto pomaže roditeljima i koji su njihovi najveći izazovi.

“Roditelji žele benefite koje ono donosi, ali nisu sigurni da li to dobro rade. Sada su roditelji stvarno bombardirani s milijun informacija sa svih strana. Teško im je filtrirati šta je tu dobro, šta je tu loše, ne znaju prepoznati stvarne dobrobiti od onih marketinških. I tu im ja pomažem da se osamostale i ohrabre u tom nošenju. Da to bude stvarno onako kako to potpomaže bebin pravilni razvoj“, objašnjava Marina svoju ulogu i glavnu motivaciju za savjetovanje.

Martina Štifanić

Njeno iskustvo kao i ljubav prema babywearingu počeli su s vlastitom djecom. Marina se tada suočavala s pomanjkanjem dostupnih informacija, ali i s nekvalitetnim nosiljkama i metodama. Upravo zbog toga se odlučila dodatno educirati i završiti školu za babywearing, iz želje da pomogne drugima stručnim savjetom i olakša im ovu dobru praksu.

U Istri se babywearing tek počeo popularizirati i to kroz onaj najprirodniji način, druženja roditelja sa savjetnicima koja se sad održavaju na više mjesta.

“Prvo savjetovanje se održalo u Pazinu i kako smo vidjeli veličinu interesa proširili smo to i na Labin, Rovinj, Tinjan gdje nam je općina izašla u susret dajući nam i prostor na korištenje,” objašnjava Marina, navodeći dalje gdje se sve održavaju radionice. “U Puli smo najčešće u Rojcu, a ljeti budemo ili na Valkanama ili u Šijani, negdje da se družimo vani na zraku. Naravno, sve ovisi i o interesu. U Puli radionice održavamo svakog mjeseca, a u ovim drugim gradovima i mjestima ovisno o broju zainteresiranih polaznika.”

Mada naoko jednostavno, nošenje djeteta u nosiljkama i maramama ipak iziskuje određeno znanje kako bi bilo ugodno i zdravo kako za djecu tako i za roditelje. Bitna je vrsta nosiljki, njihova kvaliteta, struktura, materijali od kojih su načinjene, način njihovog postavljanja, ali i dob i fizičke karakteristike nošenog djeteta. Potonje ima svoja pravila sve s ciljem pravilnog razvoja djeteta koje će mu omogućiti pravilan razvoj i pružiti svu potrebnu zdravstvenu sigurnost, kako fizičku tako i emocionalnu, ali i omogućiti roditelju najugodnije i najpraktičnije iskustvo. Upravo zbog toga je roditeljima potrebna stručna podrška te netko tko će ih moći savjetovati i odgovoriti na sva njihova pitanja.

“Postoji nekoliko škola nošenja,” navodi Martina Štifanić. “Kod nas se provodi europska škola jer je nama sigurnost na prvom mjestu. Našu školu čini mreža savjetnica na razini Europske Unije čije učenje obuhvaća cijeli psihomotorni razvoj bebe i pristupa roditeljima.”

Babywearing Istra lokalna je grupa koja okuplja sve zainteresirane s područja Istarske županije. Uz savjetovanja te radionice omogućuje i svojevrsne probavanje kao prvi susret s babywearingom da roditelji mogu doći i isprobati, prije donošenja konačne odluke hoće li nositi dijete na taj način. Stoga ohrabruju sve roditelje da im se jave kako bi odgovorili na sva njihova pitanja i dali im sve savjete koje trebaju.

Cijelu emisiju Zdravo društvo možete poslušati na linku:

Ovaj tekst objavljen je temeljem Javnog poziva za financiranje programskog sadržaja od interesa za Istarsku županiju – Regione Istriana u 2022. godini.
Objavljeni programski sadržaj je odgovornost Saveza udruga Rojca i ne izražava službene stavove Županije.

Razgovarala: Mirjana Radulović

Pripremio: Aleksej Orel

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback