Regenerativna arhitektura u Zelenoj knjižnici

Radio Rojc

Objavljeno 13.04.2023. pod Društvo

Arhitekt Veljko Armano Linta, danas će u 18 sati održati online predavanje pod nazivom “Regenerativna arhitektura”. Ono će se moći pratiti ovdje, a organiziraju ga, u sklopu projekta Zelena knjižnica, Sveučilišna knjižnica u Puli i Društvo bibliotekara Istre. Linta je ovom prilikom sudjelovao u studiju Radio Rojca, gdje nam je pobliže objasnio osnovne koncepte kojima se bavi te najavio temu predavanja.  

Regenerativna je arhitektura kao koncept nešto vrlo jednostavno, govori gost. Ako želimo sebi urediti neki prostor, bilo za život ili rad, očito je da time želimo udovoljiti neke svoje potrebe. Istovremeno, zadovoljenjem vlastitih potreba, ukoliko to želimo i planiramo, možemo zadovoljiti i potrebe društva i ekološkog sistema i zajednica, kojih smo dijelom, iako to često zaboravljamo, objašnjava. Kad, dakle, toliko vremena, znanja i novca ulažemo u ostvarenje nekih svojih prostora, zašto time ne bi doprinijeli i široj dobrobiti?  

O onečišćenju i odgovoru na pitanje o istome, Veljko veli da je rješenje u tome da svi moraju nešto učiniti, vladajući, kao i mi, i sa saznanjem da živimo u bogatijem dijelu svijeta. Tri su sfere, govori dalje gost, na koje možemo utjecati. Prva je ona životnih promjena i navika, a podrazumijeva smanjenje konzumacije mesa, obzirom na ogroman negativan utjecaj na ugljični otisak koji proizvodnja mesa ima. Drugo je povećanje energetske učinkovitosti u postojećim građevinama, što s inače naziva energetskom obnovom, a uključuje prelazak na obnovljive izvore energije. Posljednja je, treća, sfera, ona javnog prijevoza, koja bi morala biti dovoljno razvijena, kako bi se što manje oslanjali na avione i automobile.  

Održivost, zaključuje Veljko, više nije skupa. Veći su problem dostupnost majstora i porezna politika, koja umjesto da kažnjava, nagrađuje neodrživu gradnju, ali je to, naglašava gost, problem i pitanje već postojeće ekonomije, poduzetništva i lobista unutar iste. Potrebna je, na kraju svega, i unutarnja motivacija, radije od drakonskih kazni za neodrživost, kao i svijest o tome da ovo radimo za buduće naraštaje, zaključuje gost.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB Zelena knjižnica

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback