Priroda Hrvatske u Zelenoj knjižnici

Radio Rojc

Objavljeno 06.04.2023. pod Društvo

U Sveučilišnoj knjižnici u Puli održat će se predavanje naslova “Priroda Hrvatske s naglaskom na Istru”, biologa, pisca i snimatelja Gorana Šafareka. Predavanje organiziraju Društvo bibliotekara Istre i Sveučilišna knjižnica u Puli, unutar projekta Zelena knjižnica. Šafareka smo, tim povodom, ugostili u programu Radio Rojca. Goran je dosad snimao i za BBC i National Geographic, a na predavanju će pokušati predstaviti prirodu Hrvatske u svjetskim okvirima.

Zna se o Plitvicama i Krki, ali na toliko maloj površini imamo toliku raznolikost, od Panonije, Kopačkog rita pa do krševitih reljefa priobalja, govori, pa ističe da je priroda u kojoj živimo toliko posebna i dragocjena da i mi sami o njoj ne znamo dovoljno, iako postoji velik interes za njome na globalnoj razini. O nezaobilaznoj temi adekvatnog očuvanja prirode u budućnosti, Šafarek govori da već imamo dobar zakonodavni oblik, koji čuva najvažnije elemente prirode, pa tako ističe ekološku mrežu Europske Unije, koja štiti već dorečena važna staništa, prostore i vrste. Ipak, moramo biti svjesni toga da je nemoguće spasiti svaku travku i udovoljiti svima, ali svejedno treba dizati svijest ne samo o najvažnijim elementima, već o čitavom kontekstu problema, geološkim i klimatskim promjenama, kako je to jedini način da se individualno nešto i učini.   

Osim toga, problematika je svakoga tko se bavi aktivnom zaštitom prirode, iako je svaki problem specifičan, odabir prioriteta, odnosno dolazak do konsenzusa onda kada moramo prioretizirati gospodarski rast i komfor pred prirodom. Pritom valja reći da su prioritet pri zaštiti prirode uvijek očuvanje vrsta, čija bi degradacija mogla biti nepovratna, a da su te vrste i lokaliteti već unaprijed definirani i znani, pa je tako to u Istri Kamenjak. U Istri je, govori Šafarek, situacija kompleksna u tome što postoji gospodarski interes, a i mnogo prirode koju valja bolje štititi, osobito u centralnom, kontinentalnom dijelu. Unatoč svemu, ponekad rješenje ne postoji, zaključuje gost.  

Za znanstvenika je Hrvatska jako zahvalan prostor, govori gost, a dokaz je toga konstantna produkcija novih radova u okviru osnovne, klasične biologije. Po drugoj je strani, posao u zaštiti prirode i promociji, zahtjevan i naporan, pa je tako Goran pri kraju bavljenja istim. Iako BBC i National Geographic redovito snimaju Hrvatsku, nemoguće je dobiti prikazivanje i promociju u dominantnim medijima hrvatskog javnog prostora. Primjer je toga serijal Rijeke Hrvatske, koja se prikazuje diljem svijeta, uskoro i Aziji i Americi, a ne na našem HRTu.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB Zelena knjižnica

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback