Protiv pritiska lokalnih šerifa

Radio Rojc

Objavljeno 18.02.2021. pod Društvo

Sindikat novinara Hrvatske pokrenuo je kampanju “Zajedno za jačanje lokalnih medija”. Cilj kampanje jest upoznati javnost s problemima rada u lokalnim medijima i ojačati novinare u tim medijima. Pozivaju novinare lokalnih medija da se uključe u sindikat, formiraju podružnice i uključe se u sindikatove radne grupe koje će definirati zahtjeve za izmjenu zakonodavstva kako bi se osigurao rad lokalnih medija bez ovisnosti o jedinicama lokalne samouprave.

Kako navode u svojemu pozivu, posljednja istraživanja provedena prije pet godina pokazuju da u sektoru lokalnih medija radi otprilike 2000 ljudi. Iako toliki broj lokalnih medija na prvi pogled može sugerirati zadovoljavajuću razinu medijskog pluralizma, broj zaposlenih opada već cijelo desetljeće, internetske stranice se gase s podjednakom lakoćom, kao što se i pokreću. Većina lokalnih medija je u komercijalnom režimu poslovanja, što se ujedno čini i njihovim osnovnim problemom. Kapacitet lokalne ekonomije u Hrvatskoj nije toliki da bi mogla putem oglašavanja financirati medijsku proizvodnju. Posebno otkada se sve veći dio oglašavanja preseljava na internet, a cijene tradicionalnog novinskog, televizijskog i radijskog oglašavanja padaju, lokalnim medijima postaje sve teže financirati proizvodnju lokalnih vijesti i originalnih medijskih sadržaja. Sredstva Fonda za pluralizam koja dodjeljuje medijski regulator, Agencija za elektroničke medije, nisu se značajnije povećala i općenito su nedovoljna da pokriju gubitke na strani komercijalnih prihoda. Zbog svega toga su lokalni mediji sve više upućeni na financijske aranžmane s gradonačelnicima. U tim, najčešće sasvim netransparentnim “oglašivačkim” transakcijama se neovisnost medija žrtvuje u zamjenu za odgodu bankrota.

Stoga, kao prvi korak, Sindikat novinara Hrvatske poziva novinare iz lokalnih medija da pošalju svoja iskustva, “ono kada nazove lokalni čelnik i traži da skinete tekst ili promijenite naslov ili će vam ukinuti financiranje i skinuti oglase”, potpisana ili anonimno na adresu sinoh@hnd.hr ili na Facebook stranice Sindikata novinara, koja će sindikat objaviti s ciljem podizanja svijesti o problemima u novinarstvu te motiviranjem novinara da se aktivno uključe u promjenu tekućeg sustava.

Izvor: Sindikat novinara Hrvatske

RSS 2.0 | trackback