Pulska kvizomanija

Radio Rojc

Objavljeno 20.12.2019. pod Društvo

Pub kvizovi u zadnjih su nekoliko godina postali pravom hit senzacijom u Hrvatskoj, pa tako i u Puli. Stoga su s rastom ponude pub kvizova njihovi ljubitelji, tzv. kvizaši, došli na svoje pa svoju pamet, snalažljivost i snagu ne moraju više odmjeravati sa zamišljenim suparnicima na televizijskom ekranu, već se zajedno sa svojim prijateljima i kolegama mogu uputiti do obližnjeg kafića te tamo pokušati doći do pobjede odgovarajući na set pitanja iz opće kulture. Da svjedočimo određenoj vrsti kvizomanije, svjedoči i činjenica da se u Puli trenutačno održava nekoliko kvizova mjesečno, a raste i broj tzv. specijalističkih kvizova, posvećenih određenoj temi, poput popularnih nogometnih ikona, glazbenog kviza, književnog kviza, iliti kviza posvećenog LGBT tematici.

Matea Glavinić s kolegicom Elizabetom Jurkić organizira pub kviz Udruge studenata povijesti ISHA Pula koji se već treću sezonu zaredom održava svake druge srijede u Rock Caffeu. Posebnost ovoga kviza je što ima kategorije, od kojih je jedna uvijek povijest, dok većina drugih kvizova ima setove pitanja iz opće kulture.

Ana Bačić jedna je od redovitih pulskih kvizašica. Ljubav prema kvizovima rodila se kroz gledanje takvih televizijskih programa, te je s pojavom prvog pub kviza u Puli, u tadašnjem Beer Clubu odlučila okušati svoju sreću i znanje. U međuvremenu se stvorio pravi community kvizaša ne samo među Puležanima i Puležankama, nego se proširio na cijelu Istru pa pulske ekipe odlaze i u Rovinj, Pazin te Labin, kao što i njihovi kvizaši dolaze u Pulu kao istarski kvizaški centar. Na kraju, kvizovi ne služe samo da se pokaže znanje, nego i da se nauči nešto novo, ali i steknu nova prijateljstva.

Pripremila: Anita Buhin

RSS 2.0 | trackback