Sead Alić: Nada leži u moralnoj svijesti novinara

Radio Rojc

Objavljeno 08.06.2022. pod Društvo

U trenutku kada su u državama diljem Europe održavani izbori na nacionalnom nivou, te kad je na europskom tlu došlo do najvećeg rata u novijoj povijesti, mnogi mediji ponovno su pokazali svoje ružno lice. Imajući u vidu da su upravo oni ti koji oblikuju mišljenje javnosti o internacionalnim događanjima, ova vrsta moći jednako je privilegija i opasnost.

O odnosu medija i javnosti razgovarali smo s akademikom, filozofom i pjesnikom Seadom Alićem, skoro desetljeće nakon uređivanja zbornika “Mediji i javnost”, i pitali ga da redefinira odnos ova dva pojma. U spomenutom zborniku, autori otvaraju pitanje o tome kako je koncept javnosti potrebno promisliti u doba jakog utjecaja komercijalnih masmedija koji dovode do polariziranja javnih i privatnih interesa.

“Javnost je danas u velikoj mjeri medijski oblikovana i upravo zato mediji snose veliku odgovornost. Međutim, kako su mediji uglavnom u rukama nekog tko posjeduje veliki kapital ili vezu s politikom, kritička svijest nas kao konzumenata tih medija, ali i kao građana, odlučno mora biti na strani istine i zagovaranja onoga što je vrijedno i plemenito”, ističe Alić u razgovoru za Radio Rojc.

On naglašava da uvijek radi distinkciju između medija i novinara, jer mediji mogu biti svi, dok jedina nada leži u moralnoj svijesti novinara koji, kad god postoji prilika, skreću pozornost da je moguće drukčije.

“To je kao s izborima. Svi će se zakleti da su izbori neovisni i pošteni, a u pravilu uvijek imate izbore iza kojih stoji ili neki kapital ili upravljačka struktura medija. Isti tren vam postaje jasno da su to financijski koordinirani izbori, odnosno da ovise o količini sredstava koja se ulažu. To je kreditiranje određenog lika koji će kasnije, kroz četiri godine, vraćati financijske usluge koje je dobio, na neke druge načine”, smatra sugovornik.

Prema njegovim riječima, živimo u neslobodnom društvu, misleći pritom na to da novinari nisu slobodni. On se stoga zalaže za takozvano ničeansko novinarstvo te za radikalni humanizam, za hrabrost i sposobnost ljudi koji na svojim leđima da nose istinu.

“Do istine nije jednostavno doći kada mediji preuzimaju ulogu posrednika u igri manipuliranja. Suvremeni mediji su mediji uspavljivanja, zabave, mediji kastriranja ljudske volje. Sredstvo komuniciranja koje smo izmislili postalo je snažnije od naše volje i želje da napravimo neko dobro društvo, zajednicu u kojoj ćemo se ponašati jedni prema drugima kao ljudi”, objašnjava on.

Međutim, smjena generacija donijela je i nove sisteme informiranja te su društvene mreže postale jedan od njih. Svatko tko ima pristup tome, može izabrati na koji način će se informirati i hoće li promovirati određenu vijest.

“Društvene mreže nisu tu da nas informiraju, one su medij komentara. Napravljene su s idejom priskrbljivanja velike količine kapitala u borbi osvajanja kapitala. U milijardama se broji vrijednost svake društvene mreže. To je još jedna ubojita kombinacija informacije i zabave”, kaže Alić i dodaje da, ako mediji nemaju senzibilitet za građanske probleme, građani su ti koji moraju preuzeti funkciju medija.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Autorica: Anđela Đukić

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback