Sudjelovanje u radnoj grupi u sklopu kampanje “Vrati vrt u grad” u okviru projekta “Vrt(AKT)ivizam”

Radio Rojc

Objavljeno 24.11.2020. pod Društvo, Podcast

Grad Pula najavio je pokretanje natječaja za urbane vrtove i društveni vrt, što daje priliku za dijalog i uključivanje građana. Zelena Istra pozvala je zainteresirane građane da se priključe radnoj grupi za kreiranje prijedloga odluke o provođenju projekta urbanih vrtova i prvog društvenog vrta u Puli.

Prvi online sastanak održat će se u srijedu 25.11.2020. u 17:30 putem ZOOM aplikacije. Zainteresirani građani se trebaju prijaviti putem formulara ili na stranici udruge.

“Radna grupa ne podrazumijeva da građani moraju imati neko iskustvo, no mi smo svim zainteresiranim građanima koji su nam se javili već poslali neke materijale, usporedili smo različite modele Zagreba, Osijeka, Umaga, Rovinja, i vidjeli koji su zajednički elementi tih poziva, na koji način su organizirani, tako da su već dobili radni materijal i moći će se očitovati o tome na radionici”, kaže Irena Burba iz Zelene Istre i dodaje da se već prijavilo više od 35 sudionika.

Prema njenim riječima, povijest urbanih vrtova u Puli traje već dugo godina i ljudi obrađuju zemlju na različitim lokacijama, no to nije sasvim legalizirano i ujednačeno.

“Kao što smo mogli čuti, Grad Pula je najavio da će legalizirati postojeća korištenja, ali i da je rezervirao prostor na Gregovici, od oko osam tisuća metara kvadratnih za nove parcele za urbani vrt, kao i za parcelu koja će biti namijenjena društvenom vrtu”, objašnjava Burba.

Osvršnuvši se na tribinu o urbanim i društvenim vrtovima koju su organizirali početkom mjeseca, Dunja Mickov iz Zelene Istre kaže da Grad Pula očekuje od građana da budu oslonac u realizaciji društvenog vrta.

“Bilo je izuzetno dobro čuti da su planovi Grada Pule u nekakvom zamahu vezano za realizaciju projekta urbanih vrtova i društvenog vrta i da možemo otprilike od početka iduće godine očekivati natječaj, odnosno javni poziv, a onda i prve korisnike novih parcela na Gregovici od proljeća. To su sve jako lijepe vijesti i mi sada uključujemo što širi krug dionika, građane, organizacije civilnog društva kako bismo zajedno promišljali osnovne elemente natječaja za urbane vrtove i nadamo se da će, kada izradimo taj nacrt, Grad Pula prepoznati važnost tog prijedloga”, zaključuje Mickov.

Aktivistkinja u Grupi za urbane vrtove Mirjam Koroman objašnjava da njena motivacija za sudjelovanje u zagovaračkim aktivnostima počiva u želji da doprinese svojim iskustvom i idejama.

“Pošto u Puli imamo mnogo neiskorištenih zelenih površina koje bi mogle poslužiti urbanom uzgoju hrane, bilo je potrebno ostvariti dijalog s Gradom kako bi razmotrili mogućnosti prenamjene pogodnih površina urbanom vrtlarenju te mogućem pridobivanju lokacije za društveni vrt. Mislim da je važno aktivno se angažirati pri realizaciji promjene koju želimo vidjeti. Svatko od nas ima djelić znanja i iskustva koja može doprinijeti,” poručuje Koroman.

Emitiranje ove emisije omogućeno je financijskom podrškom Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova. Sadržaj ove emisije isključiva je odgovornost udruge “Zelena Istra” i ne odražava nužno stavove država donatorica i Upravitelja Fonda.

Projekt “Vrt(AKT)ivizam” je podržan sa € 4.746 financijske podrške Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP i Norveških grantova.

Marija Stojadinović

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback