Sve vjerojatnije istovremene ekstremne pojave

Radio Rojc

Objavljeno 25.04.2022. pod Društvo

Istraživanje “Izgubljeno desetljeće: Stavovi i mišljenja o zaštiti okoliša, klimatskim promjenama i energetskoj tranziciji u Republici Hrvatskoj” izrađeno je u sklopu projekta Metar do bolje klime, a proveo ga je Institut za društvena istraživanja u Zagrebu u suradnji s Društvom za oblikovanje održivog razvoja.

Radi se o istraživanju koje se provodi svakih 8-10 godina i čiji rezultati pokazuju na koji način građani percipiraju pitanja klimatskih promjena, zelene odnosno energetske tranzicije te općenito pokazuju svijest o ekologiji, klimi i zelenoj tranziciji.

“Još jednom se upozorava, između ostalog, o postojećim opasnostima u obliku rastućeg broja i intenziteta negativnih pojavnosti antropogenih klimatskih promjena, kao što su ekstremne vremenske pojave, suše, poplave, požari, toplinski udari i sl., ali i na sve veću vjerojatnost za istovremenim pojavljivanjem dvaju ili više ekstremnih pojava odjednom (toplinski udar u području koje se već suočava sa sušom, ili hladni val na području već suočenim s poplavom)”, navodi se u izvješću za 2021. godinu.

U odnosu na rezultate prošlog istraživanja, stavovi građana jesu se promijenili i u nekim točkama približili stavovima građana razvijenijih i ekološki osviještenijih država i društava, no mjesta za poboljšanje još uvijek ima.

Koliko su građani zabrinuti za okoliš, kakvi su im stavovi o energetskoj tranziciji, o tome koga naši građani vide kao predvodnike tih promjena, ali i o uzrocima energetskog siromaštva razgovarali smo s Tomislavom Cikom, mlađim stručnim suradnikom Društva za održivi razvoj (DOOR).

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Photo: Unsplash

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback