Tvrtko Jakovina o ratu u Ukrajini

Radio Rojc

Objavljeno 29.03.2023. pod Društvo

Povjesničar Tvrtko Jakovina prošlog je tjedna, u Premanturi, održao predavanje naziva “Rat u Ukrajini”. Ono je organizirala Fenoliga, udruga u kulturi i JU Kamenjak, a priliku smo iskoristili za kratak razgovor s predavačem. Predavanje će se uglavnom fokusirati na pitanja o tome zašto nikad nismo znali više o Ukrajini, o povijesti te države i kontekstu u kojem je stasala i na koncu završila u ratu, te na koji je način taj konflikt povezan s nama.

Predavač je mišljenja da će trenutno ratno stanje potrajati, i da najbliži kraj možemo očekivati tek u proljeću iduće godine, te se može nadati samo tome da on ostane u razmjerima tradicionalnog sukoba. Zanimljivo je i pitanje manjih, bivših država SSSR-a. One su od kraja hladnog rata, kad je doba europskog i svjetskog blagostanja započelo, mogle pratiti generalni ekonomski rast i napredak, no to vrijeme blagostanja zaustavljeno je prošlogodišnjim napadom na Ukrajinu, koji će diktirati sve ostale međunarodne odnose u zapadnom svijetu.

Povjesničar najavljuje i osvrt na odnos Kine i Rusije, kako će i on biti ključan u razvoju situacije. Razgovor zaključujemo mislima o ratovima koje smo mogli izbjeći i problematičnoj poziciji Europske unije, koja se, kako gost govori, nije u stanju nositi s vlastitim prioritetima i vrijednostima, niti na jednoj razini, kako je to očito iz posljednjih crnogorskih izbora.  

Razgovor u cijelosti možete poslušati na sljedećem linku:

Fotografija: FB Fenoliga – udruga u kulturi

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback