UPU Lungomare omogućava promjenu obale

Radio Rojc

Objavljeno 28.04.2022. pod Društvo

Jedna od najaktualnijih pulskih tema je UPU Lungomare, što potvrđuju i brojni upiti koji su stigli na adresu Društva arhitekata Istre nakon prethodnog gostovanja predsjednice Brede Bizjak na Radio Rojcu. Kako bi građani dobili odgovor na ta pitanja, ali i imali priliku da javno iznesu svoje mišljenje, predsjednica Društva Breda Bizjak i dopredsjednica Helena Sterpin gostovale su u emisiji “Pula to je raj”.

“Cijeli plan građanima nije jasan. Građani nisu naučeni čitati planove i sama raspodjela površina, namjena, način građenja im nije jasan. Ono što je bilo obmanjujuće predstavljeno u prezentaciji, to je da cijeli pretprostor hotela postaje javni park, što nije istina. To je i dalje popratni sadržaj hotela. Ne možemo to prozvati niti park-šumom niti javnim parkom”, objašnjava Breda Bizjak.

“Velika svjetlozelena zona (Z1) je zelena površina identificirana kao javna zelena površina. Unutar te zone se dozvoljava uređenje tog područja, mogu se planirati trim staze, šetnjice, dječja igrališta. Bitno je naglasiti da je to na području koji je u privatnom vlasništvu”, navodi Helena Sterpin.

UPU Lungomare iz 2015. godine

Predsjednica Društva arhitekata Istre Breda Bizjak naglašava da se iz rasprave stalno izostavlja tema pročistača, te da se njegova lokacija stalno mijenja i da nitko ne zna gdje će se na kraju nalaziti.

“Ovo što je u sivom označeno kao IS, to je područje na kojem su infrastrukturni sustavi, što podrazumijeva uređaj za pročišćavanje. Tu je označen postojeći uređaj, kao i rezervirana zona za njegovo buduće proširenje, koje bi se trebalo pretežito odvijati podzemno. Dok, iznad tog predjela imamo oznaku IZ, koja pak označava mogućnost izgradnje dječjeg igrališta na toj zoni”, ukazuje sugovornica.

UPU Lungomare od ove godine pripremljena za II. izmjene

Iz Društva arhitekata Istre razjašnjavaju pravo značenje plažnih objekata, ali i lifta.

“Planom se omogućavaju prostori za vodene uređaje i totalno izmijenjen izgled prirodne obale. Planirana su i tri plažna objekta, što u ovom kontekstu znači slobodnostojeće građevine do 400m2, na do dvije etaže. Lift ovdje na karti nije ucrtan, ali to je samo na ovoj karti. Ima ga na karti načina gradnje, to je drugi grafički prilog koji se može skinuti sa stranice, ispod ovog K1 ugostiteljskog objekta, kraj hotela, dole na plaži, i čak je uvršten kao namjena u sklopu prirodnih plaža. On je i ucrtan i spominje se u UPU”, kažu sugovornice i zaključuju da se ovim planom dozvoljava interveniranje u prirodno.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Oznake: , , , ,

RSS 2.0 | trackback