VIDEO Građani tražili pravdu za djevojčice, a policija za HDZ

Radio Rojc

Objavljeno 19.10.2019. pod Društvo

Nakon što je slučaj silovanja u okolici Zadra zgrozio javnost, građani su diljem Hrvatske u subotu od 10 sati prosvjedovali zbog skandaloznih odluka pravosudnih tijela. Tristotinjak građana Pule okupilo se u 11 sati na Trgu Portarata na prosvjedu “Pravda za djevojčice”. „Ovim okupljanjem želimo iskazati solidarnost žrtvi seksualnog nasilja, dati joj podršku i poručiti joj kako nije sama. Ali želimo i poslati poruku nadležnim institucijama kako je ovakvo postupanje od strane sustava u najmanju ruku sramotno i poražavajuće“ poruka je organizatora pulskog prosvjeda.

„Zahtijevamo hitno premještanje sudskog procesa iz Zadra da bi se osigurali uvjeti za pravično suđenje. Zahtijevamo sustav koji podržava i poštuje žrtve nasilja, a sankcionira nasilnike. Zahtijevamo hitnu izmjenu kaznenog zakona i ukidanje kategorija spolnog odnošaja bez pristanka. Silovanje je silovanje, a silovanje je zločin“, obratila se građanima Iva Brajković. Na prosvjedu su se vidjeli transparenti poput „Naučimo ih da poštuju žene i djevojčice od malena“, „Ne vjerujem u: neka institucije rade svoj posao!“, „Uvijek možeš nešto promijeniti!“, „Bori se kao žensko!“ i mnogi drugi. Podršku prosvjedu dao je i pulski Zbor Praksa.

Tijekom prosvjeda dogodio se i incident kada su policijski službenici uočili dvojicu mladića  u majicama s natpisom „HDZ LOPOVI. LOPINE!“ Iako mladići u majicama svojim ponašanjem nisu provocirali reakciju policije, policajci su ih ipak željeli privesti “zbog utvrđivanja identiteta”. Policajce i mladiće su u znak potpore okružili brojni Puljani koji su snimali incident te su u konačnici policajci odustali od privođenja.

Istarska policija: Utvrđivali smo identitet iz sigurnosnih razloga

“Policijski službenici u subotu su oko 11.20 sati, prije početka prosvjeda na Trgu Portarata u Puli, pristupili dvojici muškaraca u cilju provjere i utvrđivanja identiteta iz sigurnosnih razloga, odnosno preveniranja eventualnih protupravnih ponašanja. Osobe su počele negodovati te je tada pozvana još jedna policijska ophodnja kako bi se izbjegli eventualni incidenti”, pojašnjava slučaj istarska policija. Dolaskom druge ophodnje, utvrđen je, kažu, identitet osoba, i to tako da je identitet jednog muškarca utvrđen uvidom u osobnu iskaznicu, dok je provjera identiteta drugog muškarca provedena na temelju iskaza osobe koja je bila s njim u društvu te je time policijsko postupanje završilo“, stoji u priopćenju istarske policije.

Foto: Udruga Pank

Pripremila: Mirjana Radulović

RSS 2.0 | trackback