Zadnja linija obrane dječjih prava

Radio Rojc

Objavljeno 15.03.2022. pod Društvo

Najavljene izmjene Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju nagovijestile su moguća ukidanja važnih odredbi iz dosadašnje prakse, te izazvale negodovanje velikog broja pedagoških radnika. Promjene koje mogu uslijediti nakon izmjene Zakona, kao i potencijalne posljedice, prokomentirala je predsjednica udruge odgojitelja Sidro, Katarina Turković Gulin.

“Početkom prosinca 2021. Zakon je došao u prvo čitanje u Sabor i to je četvrti Nacrt izmjena koji nije radila radna skupina zadužena za njegovu izradu. To je izgleda dokument koji se mijenja, odlazi, dolazi… Svaki put kad dostave novi dokument, sve je više odredbi koje donose nove diskriminacije, a ne ispravljaju pogreške koje mi na terenu imamo”, istaknula je sugovornica.

Prema njenim riječima, ne postoji nijedan vrtić u Hrvatskoj koji se pridržava svih odredbi državnog pedagoškog standarda, a sve je prepušteno različitim jedinicama lokalne samouprave.

“Ako se te odredbe državnog pedagoškog standarda ukinu, a prijedlog je da se one zamjene nekakvim pravilnikom, nije nam poznato na kojim kriterijima će se donositi taj pravilnik, osim da će ga donijeti ministar. Onda će to značiti da se pravilnikom može propisati za Pulu jedan standard, za Zagreb drugi, a da će se to zapravo staviti na odluku osnivačima i jedinicama lokalne uprave. To je nedopustivo jer je državni pedagoški standard zadnja linija obrane dječjih prava”, zaključila je Katarina Turković Gulin.

Podsjetimo, Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju je na snazi od 1997. i od tada je doživio manje izmjene. Prvi pokušaji izmjena dogodili su se 2019. godine, a u travnju prošle godine krenulo se s najavama novih zakona i izmjena, te je u kolovozu prošle godine Nacrt Zakona stavljen na javno savjetovanje, što je izazvalo brojne reakcije.

Foto: Markus Spiske/Unsplash

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback