Društveni centar ima značajno mjesto u životima Puljana

Radio Rojc

Objavljeno 23.07.2020. pod Gradimo Rojc

Jao kulturi, sportu pa i skrbi o potrebitima bez podrške sustava. Da, već dva desetljeća bivša vojarna Karlo Rojc i njezini „stanari“ simbiotički funkcioniraju kao autonomna zajednica i centar urbane Pule, ali jasno je da bi bez institucionalne podrške i infrastrukture teško bilo realizirati aktivnosti i sadržaje u obimu u kojemu se oni i ostvaruju. Srećom, lokalni političari slažu se da je Društveni centar Rojc jedinstven u Hrvatskoj te da ima značajno mjesto u životima Puljana. Dakle, potpore ni ubuduće ne bi smjelo izostati.

„Preko stotinu organizacija civilnog društva iz područja kulture, sporta, psihosocijalne skrbi i zdravstva, djece i mladih, skrbi o osobama s posebnim potrebama, zaštite okoliša, tehničke kulture, nacionalnih manjina i ostalih djelatnosti svojim aktivnostima svakodnevno podižu kvalitetu življenja u gradu stvarajući različite kvalitetne sadržaje za tisuće korisnika, od onih najmlađih do osoba treće životne dobi, koji u ovoj najvećoj javnoj zgradi u Puli kvalitetno ispunjavaju slobodno vrijeme,“ kaže o Rojcu Robert Cvek, zamjenik gradonačelnika Pule i predsjednik pulskog IDS-a, stranke koja 15 godina u kontinuitetu upravlja gradom.

Ističe da se u zgradu godišnje ulažu milijuni kuna, što iziskuje i njena veličina i godine. „Najveća je to zgrada u Puli s preko 16.000 četvornih metara dok je okućnica Rojca površinom gotovo dvostruko veća i obuhvaća sportska igrališta, zelene površine, parkiralište, skate park,… Sve to zahtijeva znatna sredstva za redovno održavanje, no potrebno je i puno više da bi zgrada zasjala u sjaju kojeg zaslužuje. Samo sanacija krova starog 150 godina površine preko 4.000 četvornih metara koštala je preko 3 milijuna kuna,“ kaže Robert Cvek.

U fokusu je Grada ulaganje u infrastrukturu, ali Cvek navodi da se paralelno radi i na novom modelu upravljanja: „Predlaganje određenih promjena u Rojcu dolaze iznutra, od samih korisnika koji najbolje znaju kako unaprijediti postojeće stanje. Tako je i iznjedren prijedlog participativnog upravljanja Rojcem putem Koordinacije – tijela koje čini podjednaki broj predstavnika korisnika prostora u DC-u i predstavnika vlasnika, odnosno Grada Pule.“

Tvrdi da se u Rojcu pokazuje sva korist i potencijali korištenja javne infrastrukture za društvene svrhe, a Rojc je, prema njemu, postao primjer angažmana korisnika u odgovornom su-upravljanju javnom infrastrukturom. „Naša politika odgovornog upravljanja imovinom i razvoja civilnog društva, u interesu i na korist stanovnika našeg grada“, napominje Cvek, „ovdje dolazi do izražaja u punom smislu te riječi.“

I s druge, oporbene, strane također stižu riječi podrške korisnicima DC-a Rojc i ideji razvoja civilnog sektora, ali i zahtjevi vladajućima za još većim ulaganjima. Sanja Radolović, predsjednica pulskog SDP-a, gradska vijećnica i odnedavno saborska zastupnica, smatra da Rojc ide pravim smjerom, ali i da se mora nastaviti razvijati,posebno po pitanju uvjeta rada. „Govorimo o ogromnom prostoru koji je sjedište stotinama udruga civilnog sektora, iz područja kulture, sporta, socijalne skrbi i tako dalje. On uključuje i parking, skate park te igralište, u koje bi trebalo još više uložiti sredstava i osmisliti nove sadržaje, a cijeli kompleks predstavlja centar urbane sredine za koju su Puljani itekako vezani“, kaže Radolović.

Smatra da bi, s obzirom na broj organizacija i broj korisnika i posjetitelja, trebalo izdašnije ulagati u rekonstrukciju zgrade, što je po njoj obaveza Grada Pule, ali i Istarske županije. Po njezinom mišljenju, uređenje Dnevnog boravka Rojca, najreprezentativnijeg prostora uzor je koji bi trebalo preslikati pri obnovi svih ostalih prostorija u bivšoj kasarni. Radolović navodi da ovdje djeluju brojne sportske udruge i da mnogi naši sugrađani upravo u Rojcu imaju prilike i trenirati. Dakle, Rojc je bitan ne samo za, na primjer, kulturu i edukaciju, već i za fizičko zdravlje društva. „Rojc je simbol građana svih profila i generacija, od najmlađih koji ovdje imaju razne vježbaonice, do starijih uključenih u kreativne radionice. Dakle, Rojc je mjesto potrebno i Puli i Istri i smatram da se u tom smjeru mora i dalje razvijati“, zaključuje Radolović.

O ovoj temi kontaktirali smo i predstavnika HDZ-a u Gradskom vijeću Pule, ali do zaključenja teksta odgovore, unatoč obećanju, nismo dobili.

Petra Riosa Ličen

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.
Vrijednost projekta: 2.372,125,89 kuna / 2.016.306,90 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

RSS 2.0 | trackback