ROJC U potrazi za zdravim tijelom i zdravim duhom 1

Radio Rojc

Objavljeno 05.03.2020. pod Gradimo Rojc

Svakog radnog dana u tjednu, u popodnevnim satima, možemo doživjeti kako veliki broj građana razne dobi ulazi u zgradu DC Rojc sa ciljem da svoju potrebu za fizičkom aktivnosti usmjere u skladu sa osobnim afinitetima. Uz 106 udruga koje koriste prostorije u Rojcu, nemali broj vezan je za sportske aktivnosti. Od boksa do yoge, zastupljeno je zaista mnogo raznovrsnih disciplina, šireći na taj način broj i diverzitet korisnika tj. polaznika tih aktivnosti. Lepeza je šarena ali svejedno bi aktivnosti mogli podijeliti na one natjecateljske prirode kao što su boks, stolni tenis, krav maga, karate, sportski ples itd. te na one introspektivnije poput yoge ili pak kombinacije jednog i drugog- sportsko penjanje. 

Dobar dio aktivnosti direktno su vezane za Daleki Istok i kao takve su specifične. 

Iako neke poput karate-a, kung-fu-a pa čak i tai-chi-a pripadaju takmičarskim sportovima, ipak je riječ o disciplinama koje sadrže dodanu vrijednost zbog svojih “zdravstvenih, energetskih, filozofskih i meditativnih” aspekata- navedenih od strane Wushu Cluba Yuan Tong – Tai Chi Pula. Riječ je o udruzi koja djeluje na 3.katu i kako sami navode “ Cilj nam je promicanje i širenje kineske kulture, no takodjer i drugih vještina iz različitih euroazijskih tradicija. Naglasak je na vještinama povezanim sa skrbi o zdravlju i razvojem svijesti kao što su mekane borilačke vještine (npr.Tai Ji Quan) i Qi Gong. Osim ovih vještina cilj nam je predstaviti i približiti ostale oblike kineske kulture kao što su tradicionalna medicina, Feng Shui, kaligrafija i sam kineski jezik .”

Tako da se udruga sadrži od više srodnih sekcija poput Tai Chi kluba Pula, Wushu tima Pula

, Qi Gong centra zdravlja i sklada: Qi Gong, Tui Na, Shiatsu, Wen – kultura, povijest i jezik Kine, Yoge, Reiki-a, Šamanskih plesnih rituala. Centar održava tečajeve Tai Ji Quana, stilova Chen, Yang i Wu te Qi Gonga, zatim tečajeve i predavanja iz kineskog jezika, povijesti i filozofije. Također i više puta godišnje organizira seminare koje vode međunarodni majstori. 

Imali smo priliku popričati sa Daliborom Dužajićem, voditeljem Kung-fu klub “TAO” Pula. Dalibor je svoje dugogodišnje iskustvo iz područja Karate-a, Juda, Tae Kwon Do-a, Boks-a i različitih sustava tradicionalnog Kung fu-a stjecao u Puli, Francuskoj i Njemačkoj. 1978. sa svojih sedamnaest godina registrira i otvara svoj prvi Kung fu klub, kasnije preregistriran u udrugu građana. Kroz proteklih dvadesetak godina, svoja iskustva i znanja nadopunjavao je tehnikama Kung fu Wing Chun-a, Brasilian Jiu Jitsu i Filipinskih vještina Kali, Panantukan, Panajakman i Kinomutai. On navodi da su aktivnosti udruge “ podučavamje i promoviranje borilačke vještine legendarnog Bruce Lee-a koju je za svoga života nazvao JEET KUNE DO, što na kantonskom narječju kineskoga jezika znači “način presretanja šake”. Cilj ove vještine nije takmičenje, već između ostaloga, praktična, jednostavna i vrlo učinkovita samoobrana namjenjena svim uzrastima, mukarcima i ženama te svakoj starosnoj dobi. Naravno, sve to obuhvaća i razvoj atributa kao što su snaga, brzina, preciznost, koordinacija, osjećaj za prostor, ravnoteža duha i tijela.” Kaže da na natjecanja ne odlaze ali da u udruzi priremaju članove koji su za natjecanja zainteresirani. Na pitanje o brojčanosti članova i dinamici rada tokom godine kaže: “Članovi su mješoviti, a zbog stalne fluktuacije, nemamo precizni podatak. Ukupan broj se kreće između 20 i 40 članova. Kroz neke periode se kretao i oko 100 članova. Broj varira u ljetnim mjesecima a sve povratne informacije su pozitivne.”

S obzirom na veliki broj polaznika Dalibor kaže da postoji potreba za daleko većim prostorom od ovoga u kojem sada borave ali ističe “član smo SUR a i komunikacija je izvrsna. Promjene u Rojcu su očite i naša udruga je spremna na davanje bilo kakve podruške takvom radu” Također navodi da iako ne dijele prostor sa drugim udrugama jer je očito da im je i ovaj postojeći nedostatan, postoji problem održavanja zajednički prostorija poput wc-a, hodnika i sl. “Problemi se pojavljuju, a na kraju teret snosi samo naša udruga. Znam da sličnih problema ima i na drugim lokacijama Rojca, ali siguran sam da ćemo s vremenom zajednički pronaći kvalitetna rješenja.” 

Ivana Vojnić Vratarić

RSS 2.0 | trackback