Šareni zidovi Rojca

Radio Rojc

Objavljeno 30.06.2020. pod Gradimo Rojc

Šareni zidovi Rojca, vizualni elementi zgrade i refleksije njezinog dinamičnog društvenog života, postat će šareniji za još dva murala. U sklopu projekta Gradimo Rojc na prvom se katu u sjevernom krilu zgrade Društvenog centra trenutačno odvija dvostruka akcija crtanja. Prva je umjetnička intervencija Ane Kune i Nine Marije Milotić, mladih pulskih umjetnica iz Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna, koje oslikavaju pročelje prostorije Udruge More. Iako ga je korona-kriza malo usporila, njihov rad ulazi u završnu fazu. Sanja Simeunović Bajec iz Udruge More ističe kako se novim muralom nastojala povući poveznica između unutarnjeg i vanjskog prostora: vedre i svijetle boje unutrašnjeg života prostora udruge prelile su se tako i na njezino pročelje, čime je živahnost i vedrina interijera dobila svoje reprezentativno i upečatljivo lice. Novi će mural, pored toga što će osvježiti hodnik na prvom katu i doprinijeti vizualnom uređivanju Rojca u cjelini, učiniti vanjski dio Udruge More estetski pristupačnijim i primjerenijim redovnim aktivnostima i kreativnom radu same udruge.

Ovaj se mural, u okruženju i odnosu s ostalim zidnim crtežima i grafitima koji se nalaze na zidovima hodnika, ističe kako zbog svijetle pozadine i vedrih boja u kontekstu nerijetko tamnijih zidnih intervencija, tako i zbog specifičnog i artikuliranog polazišta ovog umjetničkog rada. Naime, Ana i Nina Maria stvaraju svoj mural po uzoru na Kandinskoga, i to preciznije na – kako kažu umjetnice – njegovu kasniju fazu. Ova je zidna rekompozicija i interpretacija Kandinskoga ujedno i njihov prvi mural, na kojem Ana i Nina Maria, koje su tek završile pulski ŠPUD, rade već nešto više od dva mjeseca. I za Udrugu More je ovo prvi mural, ali ne i posljednji: iduće bi godine novi, svježiji izgled trebao poprimiti i susjedni zid, čime će vizualno uređenje Rojca nastaviti svoj produktivni put.

A takvom uređenju Rojca doprinosi i druga umjetnička intervencija koja se odvija paralelno uz akciju Udruge More. Privremeni „zidni“ susjed Ane i Nine Marije je Valent Hrvatin iz Udruge cerebralne paralize Istarske županije, koji dvadesetak metara pored njih također izrađuje svoj prvi mural. Kako ističe Valent, pred njim je još mnogo posla, još najmanje dva mjeseca marljivoga rada: njegova je zidna intervencija prepuna detalja, manjih i većih točkica, krugova i linija koje zahtijevaju mnogo pažnje, preciznosti i strpljenja, ali čija izrada ima i svojevrstan meditativan efekt. Polazište, odnosno inspiracija njegovog murala je – oko. Preciznije, kako kaže Valent, njegov rad simbolizira zjenicu i šarenicu oka, dok on u svojem stvaranju izbjegava (hiper)realizam i nudi jednu slobodniju reinterpretaciju i vizualno oblikovanje vidnog organa. Rad na ovom muralu je za njega dobrodošao kao privremeni odmak od crtanja za stolom. Naime, kaže Valent, crtanje po zidu zahtijeva i drukčije držanje tijela, traži uspravnost, dok se prilikom crtanja za stolom nerijetko nalazi u pogrbljenoj poziciji. Tako, pored iskustva u radu s novom formom i načinom umjetničkoga izražavanja, novim medijem i pozadinom, rad na muralu za Valenta ima i svojevrstan terapijski učinak.

Ana, Nina Maria i Valent svojim radovima unose novu dozu svježine, boja i oblika na prvom katu zgrade, pridajući svoj autorski pečat vizualnom i estetskom uređenju Rojca. Društveni centar Rojc postat će na taj način bogatiji za još dva umjetnička djela. Novi se slojevi značenja, simbola i autorstva tako naslanjaju na one prijašnje, ulaze u odnose i dijaloge s onim postojećim i prisutnim, istovremeno najavljujući nove umjetničke intervencije koje Rojcu nisu strane, već predstavljaju njegove sastavne vizualne elemente.

Eric Ušić

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.
Vrijednost projekta: 2.372,125,89 kuna / 2.016.306,90 kuna sufinancirano je sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

RSS 2.0 | trackback