Završna konferencija projekta GRAD(imo) ROJC „Društvo u centru“

Radio Rojc

Objavljeno 20.01.2021. pod Gradimo Rojc

Dvogodišnji projekt GRAD(imo) ROJC završava dvodnevnom konferencijom „Društvo u centru“ koju organizira Savez udruga Rojca, a koja se održava online u četvrtak i petak, 21. i 22. siječnja 2021.

Projekt GRAD(imo) ROJC provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula i udrugama Zelena Istra, Metamedij, Merlin i Čarobnjakov šešir, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt ima tri cilja: osnažiti kapacitete organizacija civilnog društva Rojca i zaposlenika Grada Pule za učinkovitije upravljanje s naglaskom na participativnost, razviti novi model javno-civilnog partnerstva u upravljanju Društvenim centrom Rojc te kreirati kulturne programe koji ističu socijalnu dimenziju kulture.

Tijekom dvije godine Savez udruga Rojca i partneri otvorili su Infopunkt – novi zajednički javni prostor na ulazu u zgradu za susrete i razmjenu iskustva svih Rojčana i posjetitelja, djelomično je uređen prostor kazališta Dr. Inat na trećem katu Rojca te je izrađen novi plan upravljanja Društvenim centrom Rojc koji će udrugama u Rojcu i zainteresiranoj javnosti biti predstavljen u utorak, 26. siječnja 2021. Nadalje, u okviru projekta organizirana su studijska putovanja, razmjene osoblja te edukacije i seminari. Izrađena je mapa potencijala Društvenog centra Rojc koja se nalazi na ulazu u zgradu, a u postprodukciji je animirani film o sudioničkom upravljanju. U kulturnim programima, koji su uključili likovnu, glazbenu, kazališnu i video produkciju, sudjelovalo je 77 umjetnika i 415 građana.

Povezivanjem i dijeljenjem resursa među organizacijama civilnog društva u Rojcu, inkluzijom marginaliziranih skupina i društvenom odgovornošću, ostvarena je sinergija među korisnicima Rojca i građanima. Odgovarajući na projektni poziv „Kultura u centru“ stvoreno je društvo u centru, tj. poticana je međusobna suradnja među različitim društvenim akterima, razvijana je kreativnost i prošireno je područje kulturnog djelovanja na korist lokalnoj zajednici. Stoga se pitanja koja se otvaraju na konferenciji definiraju sama po sebi: Što nezavisnu kulturu čini društveno odgovornom? Kako mediji zajednice potiču uključivanje i participativnost lokalne zajednice u kokreiranju programa i stvaranju nezavisnih kulturnih praksi? Kako organizirati održiv društveno-kulturni centar koji će uključivati što više grassroots aktera, a pritom biti financijski održiv?

Zbog mjera zaštite od koronavirusa, konferencija će se održati online putem aplikacije Zoom. Pozivamo sve koji žele sudjelovati na konferenciji da se prijave putem linka koji se može pronaći na Facebook i web stranicama Saveza udruga Rojc te projekta GRAD(imo) ROJC.

Detaljan program konferencije nalazi se na Facebook eventu.

Oznake:

RSS 2.0 | trackback