Film o Laibachu otkriva utjecaj Trbovlja na njihovu karijeru

Radio Rojc

Objavljeno 22.02.2019. pod iz Rojca

Koliko je kontroverzan bend bio Laibach, ali i koje je sve strategije i taktike koristio u svom dobro promišljenom muzičkom i scenskom djelovanju, pokušali su jučer odgovoriti producentica Viva Vidović, scenarist Igor Bašin i moderator Sven Semenčić nakon prikazivanja LP filma o novoj sada već legendarnoj slovenskoj grupi.

Danas je Laibach toliko ‘velik’, složili su se sudionici panela, da naprosto ‘ubijaju’ druge dobre slovenske bendove, jer kupuju autore i izvođače te ih uklope u Laibach. – Jednog dana će se i država pobrinuti da Laibach opstane – zaključio je Bašin. Na što je Semenčić dometnuo kako je to dokaz da će kolektivizam pobijediti individualnost.

Snimali smo u nekoliko navrata, a kolektiv Laibach nam je dao otvorene ruke jer su imali maksimalno povjerenje u nas iako neki članoci benda nisu htjeli biti snimani za potrebe filma – rekla je producentica Vidović.

Sven Semenčić ovo ostvarenje redatelja Igora Zupe okarakterizirao je kao fenomenalan koncept, montaža i režija. – Film ide u širinu i dubinu te pokazuje širi kontekst i djelovanje benda Laibach – kaže Semenčić.

Poseban naglasak dan je na Trbovlje, slovenski grad odakle je sve krenulo, da bi Semenčić povukao paralelu i sa Manchesterom, odakle su primjerice bili Joy Division u smislu projekcije tog jednog ‘industrijskog’ rocka.

Trbovlje je područje gdje se nalaze mnogi rudnici. A tamo je u to vrijeme vladao princip ‘kamaradenschaft-a’, nešto kao zajedništva. To je priča o kolektivu. Zato su članovi benda u početku bili odjeveni u rudarske uniforme – napominje scenarist Igor Bašin.

Inače, priča o samim počecima seže u srednju školu, gdje se Laibach oformio. Najistaknutiji član benda Dejan Knez, biva izbačen iz škole, što je bio događaj koji ih je formirao na samom početku, jer je Dejan tada otišao u London, a ostalim članovima je dao zadatak da završe školu i steknu diplome. Dejan se vratio iz Londona sa idejom Laibacha, što je ujedno bila i njegova svojevrsna diploma.

Ostale zanimljivosti vezane za film o Laibachu poslušajte ovdje:


Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback