Crowdfunding radi on-line isto ono što crkva radi off-line

Radio Rojc

Objavljeno 27.02.2019. pod Društvo, iz Rojca

Slovenski pionir digitalnog marketinga Luka Piškorič održao je jučer
javno predavanje pod nazivom ‘Crowdfunding u kulturnim i kreativnim industrijama’ u Hrvatskom udruženju interdisciplinarnih umjetnika (HUiU). Tim je povodom gostovao je na Radio Rojcu, gdje je s njim na tu temu razgovarao urednik i voditelj Branimir Slijepčević.

Crowdfunding je skupno financiranje, odnosno način kada se skuplja novac pomoću mikro-donacija. Svi znamo da to crkva jako dobro radi off-line već stoljećima. Dok je sa dolaskom tehnologije, takav način financiranja omogućen svakome – ističe Piškorič.

Kao prvi korak ka dobroj crowdfunding kampanji gost-predavač iz Slovenije ističe dobro osmišljeni projekt. – Važno je biti svjestan činjenice da kampanju treba odraditi do kraja i ozbiljno, jer se ovdje radi o povjerenju onih koji nam daju novac, a mi ga moramo pametno potrošiti – kaže Piškorič.

Za ‘ove naše’ prostore, najbolje platforme za crowdfunding su ‘Kickstarter’ i ‘Indiegogo’. Kod Kickstartera je primjerice slučaj da ako nam treba recimo 5000 eura, ako ne uspijemo skupiti, novac vraćamo donatorima. Dok Indiegogo radi po principu da dobivamo onoliko koliko smo sakupili tijekom kampanje. – Sada je popularan oblik crowdfundinga gdje donatori ujedno postaju i suvlasnici ‘startupa’. Iako je sve izraženiji oblik da ustvari već na samom početku moramo imati ‘neku’ investiciju. – rekao je Piškorič, dodajući kako je trenutno u zapadnoj Europi jača model Matchfunding, gdje imamo neku instituciju koja nam za svaki prikupljeni euro daje još jedan euro javnog novca.

Za sve koji na ovaj način namjeravaju prikupljati novac treba istaći kako oni koji rade crowdfunding kampanje trebaju biti multidisciplinarni zbog visoke razine komunikacije na svim razinama. Također, potreban je ‘radical transparency’, drugim riječima potpuna transparentnost rada i uvid u financije.

– Crowdfunding ne smije biti izgovor Državi, ministarstvima i lokalnim vlastima da ne ulažu u kulturu – zaključuje Piškorić te dodaje kako je riječ o alternativnom obliku financiranja.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback