Instalacija u Titovom parku – Istina

Radio Rojc

Elektroničkom poštom stigao je Radio Rojcu mail sa sadržajem kojega objavljujemo, ništa nije oduzimano niti dodavano, takav je kakvog su nam poslali.

“Sama crkva je cinička organizacija, koja javno trguje simonijom i robljem, podmitljiva, moralno prevrtljiva rulja, koja se bavi kupoprodajnim ugovorima više nego vrhunaravnim pitanjima. Crkva je po svojim protektorima zaštićena mnogobrojnim privilegijama, i dok plemstvo imitira bizantinsku aristokraciju u nošnji i u društvenim običajima, svećenstvo još uvijek barbarski bestidno poganski čara, baveći se egzorcizmima za dobre pare.” “”
Miroslav Krleža

titov park - instalacija

NAŠA IZJAVA ZA MEDIJE:

“Poštovani,

ovim putem vam se obraćamo u nadi da će istina oko sporne umjetničke instalacije koja je postavljena u Titovom parku ipak konačno izaći na vidjelo te da će javnost o njoj dobiti cjelovitu informaciju (koju i zaslužuje), što smatramo presudnim za zauzimanje stajališta o istoj. S obzirom da je umjetnička instalacije izazvala različite interpretacije i reakcije u javnosti, pri čemu ju je dio javnosti krivo interpretirao tumačeći ju na način da je bila usmjerena sa ciljem osporavanja antifašizma kao temeljne tekovine progresivnog i naprednog društva u nastavku želimo obrazložiti izvorno značenje instalacije.

Želimo naglasiti da je javnost, iz nama nepoznatih razloga, bila uskraćena za cjelovitu informaciju, jer dnevno glasilo “Glas Istre” uz članke o događaju nije objavilo i pripadajuće tekstualno objašnjenje koje je sastavni dio instalacije, a koje sadrži JASNU poruku autora na koje se pojave u društvu sa predmetnom instalacijom namjeravalo ukazati. Pripadajuće tekstualno obrazloženje instalacije, kao njen sastavni dio, redakciji “Glasa Istre” poslalo se odmah nakon umjetničke instalacije.

Instalaciju je pogrešno interpretirao i sam gradonačelnik svojom ishitrenom izjavom, čime je zasigurno utjecao na negativne reakcije dijela građana. Također, ne isključujemo da je takvom izjavom utjecao i na sadržaj objavljenih članaka u “Glasu Istre”.

U “Glasu Istre” članci o ovom događaju tekstualno i naslovno intonirani su veoma senzacionalistički i na neprihvatljiv način, što kod čitatelja stvara dojam da je riječ isključivo o vandalizmu nad spomenikom NOB-a.

Izvorni cilj instalacije bio je kritika institucije katoličke crkve u Hrvatskoj, koja današnjim djelovanjem nameće svoje doktrine slobodnom narodu Republike Hrvatske pri čemu oštro napada i antifašizam.
Promotrimo li recentne događaje u Republici Hrvatskoj, možemo zamijetiti brojne istupe crkvenih dostojanstvenika koji vrijednost slobode izrabljuju, ne mareći za ozbiljne društvene posljedice koje iz tog procesa proizlaze.

Mi smo, kao najobičniji građani, svjesni tih posljedica. Uočavamo ih, slušamo ih, čitamo ih – živimo s njima i uz njih. Znamo procijeniti što je valjano i korektno, a što nije. Znamo zašto smo učinili to što smo učinili. Znamo zašto smo odabrali upravo biste antifašističkih boraca. Također, znamo zašto smo odabrali platnene crne vreće, bijele križeve i simboliku vješala. Isto tako, znamo zašto smo odabrali lokaciju na kojoj se okuplja veliki broj mladih ljudi. I upravo zbog toga što to znamo, svjesni smo da nismo povrijedili ničije osjećaje, da nismo izrabili i zlorabili ni jednu društvenu vrijednost, pogotovo ne vrijednosti tolerancije ili suživota, a najmanje od svega vrijednosti antifašizma.

Učinili smo upravo suprotnu stvar, njegujući prije svega umjetničku slobodu, koja ne poznaje ograničenja po pitanju sredstva, načina ili mjesta, kako bi istakli važnost svih onih vrijednosti koje se mogu smjestiti pod kišobranom humanizma. Vrijednosti koje treba čuvati, vrijednosti koje treba pažljivo njegovati. Usmjerili smo pažnju na biste antifašista, koji su u ovom slučaju shvaćeni kao simbol oslobođenja i slobode, otpora i borbe, kao simbol svih onih vrijednosti koji se nalaze na nišanu onih društvenih grupa koje svoje ciljeve žele ostvariti, a svjetonazorske okvire nametnuti, na beskompromisan način.
Međutim, zanimljivo je to što su oni koji bi trebali prepoznati i složiti se s našom porukom koja je popratila instalaciju, te oni koji bi trebali tolerirati bilo kakav oblik izražavanja slobode, pa tako i one umjetničke, zapravo prvi osudili ovu intervenciju u prostoru. Zanimljivo je i to što se u gradu u kojemu se konstantno naglašava njegova kulturna dimenzija, kao jedna od najotvorenijih, najrazvijenijih i najprogresivnijih u Hrvatskoj (da ne spominjemo recentnu kandidaturu za Europsku prijestolnicu kulture) da se u takvom gradu umjetnička sloboda izražavanja dovodi u pitanje. Upravo takav tip osuđivanja umjetničke intervencije bez adekvatnog promišljanja i iole ozbiljnijeg pokušaja shvaćanja simbolike i značenja instalacije, dovoljno govori o razini kulturno-umjetničke sfere i percepcije umjetničkoga djelovanja u jednom od – kako se često naglašava – najotvorenijih, najrazvijenijih, najprogresivnijih i najliberalnijih gradova u Hrvatskoj.

Nadamo se da ćete ovo obrazloženje pročitati i uvažiti našu poruku koja niti u kojem slučaju idejno nije bila usmjerena naoskvrnuće spomenika antifašistikih boraca.

U nastavku teksta priloženo je cjeloviti izvorni tekst koji je medijima bio dostavljen u redakcije neposredno nakonpostavljanja umjetničke instalacije:

“Umjetnička instalacija / intervencija je sačinjena od 10 već instaliranih bisti antifašističkih boraca kojima su naknadno stavljene crne platnene vreće na njihove glave sa simbolom križa. Također, postavljeno je ispred bisti i crno vješalo. Simbol križa ovdje ne predstavlja vjeru, u njenom iskonskom obliku, obliku altruističkog djelovanja prema sebi i drugima. On u ovoj situaciji predstavlja crkvu kao instituciju. Instituciju koja je kroz povijest, a i danas radila sve, nego li propagirala vjeru u pravom smislu te riječi. Instituciju koja je sputavala svako pravo na slobodu, svako pravo na slobodno odlučivanje i djelovanje. Ne samo da ga je sputavala, već ga je i eliminirala.

Idejna misao vodilja instalacije, te njena interpetacija odnosi se na egzekuciju slobode. Antifašistički pokret je svojim djelovanjem i brojnim žrtvama uspio tokom Drugog svjetskog rata osloboditi nas od tiranije fašizma i nacizma koja je prijetila kako i svijetu tako i ovim prostorima. I tada crkva je otvoreno podržavala NDH, koja je bila kolaboracionist i partner Hitlerovom III. Reichu. A antifašistički borci, čiji ideal slobode nije umro nakon njihove fizičke smrti, danas dolazi u opasnost da za vijeke vjekova bude zaboravljen.
Kako ne bismo odlazili pre daleko u povijesnom revizionizmu, i kako se ne bi previše udaljavali od samog subjekta, tj poruke, instalaciju možemo s lakoćom interpretirati na današnje hrvatsko društvo. Društvo u kojemu trenutna politička klima pogoduje crkvi kao instituciji za infiltraciju u sve pore istoga.
Bestidno se bogatiti i zgrtati materijalna bogatstava isključivo za kler i samu instituciju, a propagirati brigu o socijalnim slucajevima. Koristiti tako obimnu infrastrukturu, a opet ljudima bez doma ne pružiti utočiste. Graditi crkve, a djeci i mladima otimati prostor za igru i provođenje slobodnih aktivnosti. Propagirati jednakost, a nastojati odvajati u školama dječake i djevojčice. Težiti ka pravu i dostojanstvu, a ukidati ženama to isto, tjerajući ih da se izlažu trudnoći u preranom stadiju života ili pak neželjeno. Paradoksalno ali realno.

Izgleda da je ponovno došlo vrijeme gdje će sloboda završiti na vješalima, a narod u lancima institucionalnog tamničara. I dok god vjerujemo da dugujemo apsolutnu poslušnost crkvi, neminovno ćemo se morati pasivno i bez ikakava otpora podvrći svetom autoritetu njenih posrednika i izabranika: mesijama, prorocima, božjom voljom nadahnutim zakonodavcima, biskupima, popovima i njihovim “pravom” da kao određeni božjom voljom upravljaju ljudskim sudbinama No kukuljice su tek stavljene, i iako je sloboda dovedena pred krajnji čin egzekucije, i dalje postoji nada da će čovjek pronači način kako skinuti platnene vreće sa glava i izboriti se za ono što mu pripada.

Autori instalacije

P.S. u privitku je dokument u word obliku.

P.S.S. tekst je također poslan i SAVEZU UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA radi izbjegavanja nesporazuma.

izjava-boris-miletic

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback