Može li umjetnost zaustaviti metak?

Radio Rojc

Objavljeno 26.11.2020. pod iz Rojca

U subotu, 28. studenog 2020. s početkom u 14 sati u Dnevnom boravku Rojca te na valovima Radio Rojca održava se program Radio na ledu. Ovaj program u fokus stavlja zanemarene radijske forme koje se ne mogu često čuti na radijskim valovima. Radio postaje trivijaliziran i nezasluženo se koristi samo kao pozadina svakodnevnoga života. Iz tog razloga, koristeći eter Radio Rojca, projektom Radio na ledu želimo vratiti značaj radija kao kulturne forme i kao važnoga medija za plasiranje umjetnosti.

Ove je godine zbog pandemije virusa COVID-19 više nego ikada do izražaja došao problem položaja umjetnosti u društvu, valorizacije umjetnosti i umjetnika te odnosa društva prema njoj. Ovogodišnji Radio na ledu pokušava odgovoriti na pitanje iz naslova australskog dokumentarnog filma „Može li umjetnost zaustaviti metak?“, pobjednika Apoksifesta na Lošinju početkom listopada.

Na tu temu održat će se tribina u 18 sati, koja se bavi odnosom umjetnosti i mirovnog rada. Bill Kelly, umjetnik i mirovnjak, čije djelo film Marka Streeta prati, nudi nam svoj odgovor: „Ne, ali može spriječiti njegovo ispaljivanje.“ Koji je odnos umjetnosti i mirovnog angažmana kod nas? Koliko su umjetnici prepušteni sebi, a koliko društvo podržava kritički, propitivački, antiratni angažman? Vide li se umjetnici i kako u nužnom oslobađanju javnog prostora od nametnutih stavova, mitova, zadanog načina mišljenja i življenja? Kako možemo svi podržati umjetnost danas?

Na ta pitanja pokušat će nam odgovoriti sudionici tribine, umjetnici, promoteri umjetnosti, angažirane i mirovno iako to oni možda tako i ne definiraju: Dijana Mlađenović, filmska redateljica i producentica iz Pule, autorica kratkometražnih filmova „Pragovi“ i „Grimizno“ iz nedovršene trilogije suočavanja s prošlosti, Darko Bavoljak, vizualni umjetnik, voditelj udruge „Goli Otok – Ante Zemljar“, inicijator niza kulturnih i volonterskih kampova i intervencija na Golom Otoku, Dubravka Crnojević Carić, doktorica znanosti, akademska glumica, redateljica i teatrologinja, dio zapaženog kazališnog projekta „Ilegala u Zagrebu“, Ruta Crnoja, izvršni tim Apoksifesta – Festivala dokumentarnih filmova na Lošinju, poznatijeg po svojim filmskim radionicama za djecu i mlade. Moderator tribine je suradnik Radio Rojca, autor audio „Miramida Rječnika“, Goran Božičević iz Buja.

Tijekom cijelodnevnog programa, emitirat ćemo radio drame, radio reportaže, audioknjigu, koncert, brojne radijske priloge te razgovore.

Između ostalog, u 16 sati moći ćete čuti koncert Ivana Grobenskog, priznatog glazbenika i voditelja koprivničkog art kolektiva Moskau, za čiji najnoviji album „Siromahi i lazari“ Aleksandar Dragaš piše da je jedan od najzačudnijih albuma u hrvatskoj glazbi posljednjih tridesetak godina.

Slušat ćemo i 50-minutnu pjesmu „Cleveland 20/20“ benda Algiers kojeg smo 2019. godine imali prilike čuti u Rojcu. Riječ je o beskompromisnom i strastvenom bendu koji je eklektičan po stilu, pa nalazimo gospel, južnjački rap, post punk, italo, soul, a sama pjesma nastala je u kontekstu „Black Lives Matter“ prosvjeda kao obrada njihove pjesme „Cleveland“ iz 2017. godine.

Poslušat ćemo i „Itinerant“, multidisciplinarni projekt umjetnice Nike Bauman i njezinog ansambla Synesthetic Project, inspiriran temama kulturološke pripadnosti i identiteta. Crpeći ideje iz osobnih iskustava migracije kao i aktualnih događaja u svijetu, Bauman kroz multimedijalnu scensku izvedbu u devet slika ispituje kompleksnu problematiku etničke raznolikosti u današnjem dobu. Petero glazbenika, dvoje plesača i videograf koriste klasičnu, suvremenu i tradicionalnu glazbu, koreografiju, improvizaciju, suvremeni ples i interaktivne video-snimke kako bi istražili koncepte pripadanja, otuđenosti, ekstremizma i integracije.

U 20 sati slušatelji će imati priliku poslušati i drugo izdanje Zvučne dekompresije „Nikad i uvijek“ koja je nastala po motivima „Četiri kvarteta“ T. S. Eliota i „U potrazi za izgubljenim vremenom“ Marcela Prousta. Glasom su sudjelovali Jadranka Đokić i Livio Badurina te Rio Sinkauz, na prepariranom klaviru i sintisajzerima Neven Radaković, na električnoj gitari i elektronici Nenad Sinkauz i Alen Sinkauz na električnom basu i elektronici. Zvučna dekompresija nastala je u koprodukciji Dnevnog boravka, Radija Rojc, Soundpainting platforme i Udruge Rondo Histriae.

Iz audioknjige Milana Marinkovića „Šeširi na živome pesku“, koja ovih dana nastaje u Rojcu, a čita ju Franci Blašković, slušamo nekoliko “pevanja” od predviđenih dvadeset i osam.

Prezentirat će se prikupljeni studentski prilozi iz Hrvatske i Srbije na temu položaja umjetnosti u društvu. Također ćemo imati priliku čuti mišljenje Puljana na istu temu te reportažu o antifašističkim spomenicima s participativnog koncerta „Spomenici sviraju“. Ekipa emisije Isušena kaljuža obrađuje knjigu Milana Rakovca „‘Riva i druxi“ te „Howl“ Allena Ginsberga. Čita se esej Nebojše Lujanovića iz knjige eseja „Fatalne simetrije“ kojima Lujanović problematizira djela i odnose nekih od najznačajnijih pisaca jezika i prostora kojima pripadamo.

Publika je uvijek bila važan dio programa Radija na ledu, ali ove godine zbog epidemiološke situacije i ograničenog kapaciteta Dnevnog boravka publika nažalost ne može prisustvovati izvedbama. Pozivamo sve da nam se pridruže u eteru (89.7 MHz ili radio.rojc.eu) i poslušaju sve što smo pripremili. Za one koji ne budu u mogućnosti uživo pratiti program Radio na ledu, snimke će biti dostupne na stranicama i Mixcloudu Radio Rojca.

Radio na ledu organiziraju Dnevni boravak, Radio Rojc, Udruga Kontakt i Savez udruga Rojca. Programi u Dnevnog boravka financirani su sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova i Grada Pula – Pola.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback