1917. – sto godina od oktobarske revolucije

Radio Rojc

Objavljeno 07.11.2017. pod Društvo, iz Rojca
trupe revolucionara

Oktobarska revolucija

Oružano svrgavanje ruske privremene vlade A. F. Kerenskoga u Petrogradu (danas Sankt Peterburg) 7. studenoga 1917 (25. listopada po starome julijanskom kalendaru) i dolazak na vlast boljševičke partije. ( hrvatska enciklopedija )

Revolucija je izbila kao posljedica nemoći i nedjelotvornosti privremene vlade u rješavanju radnog, agrarnog i nacionalnoga pitanja, što su se produbljivala daljnjim sudjelovanjem Rusije u I. svjetskom ratu.

Za sedmi studenoga zakazan je »drugi sveruski kongres sovjeta«. Naoružani ustanici kreću u akciju još u zoru i zauzimaju najvažnije dijelove Petrograda, otpora nema pa je grad brzo u rukama boljševika. Privremena vlada drži svoje sjedište – Zimski dvorac. Krstarica »Aurora« odbija isploviti i usmjerava topove prema Zimskom dvorcu.

U noći oko jedan i po, boljševici preuzimaju električnu centralu da bi isključili struju dijelu grada gdje je Zimski dvorac. U šest sati preuzimaju i narodnu banku, a malo kasnije i centralnu poštu.

zemlja seljacima, tvornice radnicima

U 10 sati Lenjin iz Smoljnog šalje proglas “Građanima Rusije” i najavljuje oružani ustanak. Lenjin nudi nadu napaćenom narodu – izlazak iz rata, zemlju seljacima, tvornice radnicima, pravo naroda na samoopredjeljenje.

Lenjinov proglas

U večer, oko 18 sati boljševici traže od privremene vlade neka se preda. Snage boljševika okružuju Zimski dvorac.

U 21:45 ispaljen je neubojiti plotun (ćorak – slijepi metak) s broda Aurora što je bio signal za početak napada na Zimski dvorac. Počela je Oktobarska revolucija.

Obljetnica

U pulskom parku pored Augustovog hrama, na spomeniku početku prvog svjetskog rata, ekipa je prigodnim performansom obilježila obljetnicu Oktobarske revolucije.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback