Proglas slovenskog tjednika Mladina u Dnevnom boravku Rojca

Radio Rojc

Objavljeno 29.05.2020. pod iz Rojca, Kultura

Izložba Proglas biće otvorena u petak, 29.05.2020. godine, s početkom u 20 sati, u Dnevnom boravku Rojca.

Proglas je rubrika u legendarnom slovenskom tjedniku Mladina koja na
prestižnoj prvoj unutrašnjoj stranici prostor daje društveno angažiranim oglasima, namijenjenim promišljanju problema suvremenog društva, čovjeka i okoliša.

Proglas još od 1997. ostaje vjeran svojoj viziji – osvijestiti čitatelja o problemima sadašnjosti i budućnosti glede kojih ne smijemo i ne možemo ostati ravnodušni. Glavni cilj Proglasa je otvoriti vidike čitateljstvu i široj javnosti kojoj je stalo do gorućih društvenih pitanja.

Tijekom 23 godine na Proglas stranici pojavilo se više od tisuću originalnih kreativnih rješenja mnogih gorućih problema: djece s margina, plastike, ovisnosti, ekološke katastrofe, nadzora, mentalnog zagađenje, tabletomanije, suvremenog ropstva, vode, nasilja u školi, plaća, Europske unije, klimatskih promjena…

Tjednik Mladina s Proglasom nudi platformu unutar koje kreativne snage slovenskog dizajna imaju potpunu slobodu kreiranja rješenja, s obzirom na to da im uredništvo određuje samo temu. Bitno je naglasiti da su sve agencije i njihovi suradnici priloge, u ove 23 godine, radili pro bono. U ovoj vrsti poslovne prakse, Mladina održava otvorenu rubriku kojoj je jedini pretplatnik javnost. To omogućuje kreativcu slobodu u procesu sastavljanja poruke, jer kreativci nisu odgovorni klijentu već čitatelju Mladine i široj javnosti.

Proglas je ogledalo kreativnog rada stotina ljudi na taj način zaposlenih u slovenskim reklamnim agencijama. Na taj način mnogi su mladi autori dosegli vrhunac u sferi dizajna tek kasnije ili upravo zbog Proglasa.

Proglas je, i bez ozbiljne promocije, priča o uspjehu koja živi u svojoj offline i online verziji. Prema istraživanju provedenom na čitateljima Mladine, koje izdavač povjerava agencijama za istraživanje tržišta, svrstana je među prvih pet najčitanijih i najcjenjenijih rubrika koje bi u slučaju izostanka čitateljstvu jako nedostajale.

Facebook profil Mladina Proglas prate vjerni sljedbenici, administrator projekta ponosan je što ga prate mnogobrojna ugledna imena iz svijeta dizajna. Kvalitetu i vidljivost Proglasa nadalje potvrđuju brojne nagrade i priznanja koje je dobio u zemlji i inozemstvu za rešenja, kao i pozivi na izložbe u Sloveniji i inozemstvu. Nekoliko izložbi je već održano izvan Slovenije jer se kreativna rješenja u Proglasu razumiju bez obzira na jezik.

Osnovna premisa Proglasa je usmjeriti pažnju na društveno angažirani sadržaj kroz prvenstveno umjetničku neverbalnu komunikaciju, podići svijest i istovremeno ostati unutar ideološkog koncepta koji je karakterističan za tjednik Mladina. S Proglasom Mladina njeguje platformu na kojoj kreativnost stvaralaca, koji inače djeluju unutar ustaljenog poslovnog modela reklamnih agencija, može procvjetati do kraja i bez ograničenja.

U Dnevnom boravku Rojca Mladinin Proglas predstavit će se s 14 radova velikog formata po izboru Marka Vojnića Gina.

Osim Proglasa, posjetitelji će putem video screena moći vidjeti i izbor
naslovnica Mladine koje je posebno za ovu priliku pripremio kreativni direktor Mladine, Robert Botteri. Provokativne naslovnice glavno su Mladinino oružje, često nerviraju domaće političare, a ponekad izazivaju i diplomatske skandale.

Gosti otvorenja izložbe su urednica rubrike Proglas Viva Videnovič i Robert Boterri koje će slušatelji u 20 sati imati prilike poslušati i u eteru Radio Rojca na www.radio.rojc.eu ili putem frekvencije 89,7 FM.

Programi u Dnevnom boravku realizirani su sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Zaklade Kultura nova.

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback