Projekt Graditelji zajednice Rojc priveden kraju

Radio Rojc

Objavljeno 04.02.2020. pod iz Rojca

Tijekom 2019. godine Savez udruga Rojca provodio je projekt Europskih snaga solidarnosti pod nazivom ‘’Graditelji zajednice Rojc’’. Riječ je o Erasmus+ programu koji potiče na mobilnost mlade ljude između 18 i 30 godina starosti koji su spremni volontirati ili raditi za opće dobro u projektima u kojima njihov doprinos daje konkretan rezultat te pokazuje i jača solidarnost.

Savez udruga Rojca tako je ugostio pet europskih volontera koji su kroz vlastiti angažman u aktivnostima Dnevnog boravka Rojca, na Radio Rojcu i community art programa razvijali platformu za veću uključenost mladih u zajednici, stvarajući multikulturalnu atmosferu u Rojcu. Projekt je ostvaren u suradnji s partnerskim organizacijama You Net iz Bologne u Italiji, SFFERA Movement iz Nižnjeg Novgoroda u Rusiji i Armenian Open Society Youth NGO iz Yerevana u Armeniji, uz čiju je pomoć Savez ugostio volontere Polinu Komyaginu iz Rusije koja je bila na volonterskoj službi u trajanju od 7 mjeseci, Lusine Voskanyan iz Armenije na 4 mjeseca, Deboru Lucchetti iz Italije na 3 mjeseca, Alessiu Amendolu iz Italije na 3 mjeseca i Vladimira Bertozzia iz Italije na 2,5 mjeseca.

Volonteri su pomagali Savezu u dizajniranju vizualnog materijala, fotografiranju i snimanju događaja u Dnevnom boravku, komunicirali su s posjetiteljima centra na info punktu u Dnevnom boravku, organizirali vlastite događaje kao što je bila Armenska večer, Festival suvremene ruske vizualne umjetnosti ili serija predavanja o mobilnosti umjetnika Tumbleweed, vodili vlastite projekte kao što je bio Francuski klub,  sukreirali su program Radio Rojca sa dvije emisije ‘’Two talking heads’’ i ‘’Voglio vivere cosi’’, intervjuirali ljude iz Rojca, crtali murale i istraživali njihovu povijest na hodnicima Rojca u obliku videa i knjige, postavljali izložbe, također su stekli početničko znanje hrvatskog jezika.

Volonteri su tijekom svog boravka uživili se u svakodnevicu Rojca i dobili uvid u važnost kojeg on predstavlja za lokalnu zajednicu. Rojc je postao mjestom u kojem su posjećivali izložbe i događanja, odlazili na predstave i koncerte, koristili sportske aktivnosti, ispijali kavu u dvorištu, družili se i upoznavali nove ljude, dok su ujedno i sami stvarali nove sadržaje doprinoseći njegovoj raznovrsnosti i bogatstvu.

Prošle godine, Savez udruga Rojca, započeo je i sa provedbom drugog volonterskog projekta Europskih snaga solidarnosti pod nazivom ‘’Solidarity movers of Rojc’’ putem kojeg će ugostiti 10 mladih volontera iz raznih europskih država do kraja 2021. godine.

Pripremila: Andrea Budić

RSS 2.0 | trackback