R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #32

Radio Rojc

Objavljeno 06.11.2021. pod iz Rojca, R.O.J.C.

Emisija R.O.J.C. „Razvijamo – Omogućavamo – Jačamo – Cijenimo“ donosi pregled aktualnosti i zbivanja u Društvenom centru Rojc te razgovore sa ljudima i udrugama koje djeluju u njemu. U  32. epizodi emisije gostovali su performans umjetnik Igor Zenzerović i Zuzana Hoti Radolović u ime Društva osoba sa tjelesnim invaliditetom Južne Istre.

Zenzerović je osebujni pulski umjetnik i performer kojeg je rojčanska publika imala prilike upoznati u njegovim raznim kreativnim procesima, od kojih se svakako izdvaja tzv. Poetika, poetsko-književni pop-up program, u kojem se brišu granice između kreatora i moderatora programa i publike.

Osim Poetike i raznih drugih umjetničkih formi kojima se bavi, u posljednje vrijeme zaokupio je pažnju svojim performansom “Studija jednog zagrljaja”, inspiriranu doslovnim shvaćanjem poezije američke autorice Emily Dickinson. Koncept ovog performansa temelji se na zagrljaju koji traje ukupno 23 sata i 59 u „borbi protiv tehnologija ubrzavanja i udaljavanja“.

Iako je već predstavljen u Amsterdamu, Rijeci i Zagrebu, prava senzacija nastala je prilikom nastupa u Beogradu. Naime, u sklopu 90. Jesenje izložbe Udruženja likovnih umjetnika Srbije na temu „Izvanredno stanje“, Zenzerović se grlio sa beogradskom umjetnicom Natašom Milojević te izazvao ovacije prolaznika, kao i raznih srpskih medija koji su s velikim interesom popratili performans. 

Osim Zenzerovića, u emisiji je gostovala i Zuzana Hoti – Radolović, tajnica Društva osoba sa tjelesnim invaliditetom Južne Istre, a glavna tema bili su nedavni događaji u gradu koji, nažalost, isključuju ili u najmanju ruku otežavaju položaj osoba sa tjelesnim invaliditetom u svakodnevnom životu. Veliki naglasak stavljen je i na nedavno doneseni gradski proračun, koji je brojnim ustanovama i udrugama civilnog društva iz spektra socijalne skrbi smanjio financijska sredstva.

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback