R.O.J.C.: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo #43

Radio Rojc

Objavljeno 30.04.2022. pod iz Rojca, R.O.J.C.

UDRUGA PROCES

Proces senzibilizacije bilo kojeg društva prema LGBTIQ+ osobama dugotrajan je, a kako nam pokazuju proimjeri država koje su stim procesima krenule prije nekoliko desetljeća, proces je mučan i u pravilu vrlo diskriminatoran, no potreban.

Govor mržnje, fizički napadi, uvrede, neprihvaćanje u obitelji ali i u društvu za te su osobe gotovo svakodnevna pojava. 

U Udruzi Proces djeluju naši sugrađani voljni i spremni pokazati da LGBTIQ+ osobe itetako žive među nama, oduvijek ih je bilo i jedino što žele je živjeti život slobodno i sigurno.

Jan Franjul iz udruge Proces upoznao nas je projektima i programima zabavnog ili edukativnog karaktera koje u Udruzi provode a sve cilju senzibilizacije i osvješćivanja šire zajednice o LGBTIQ+ sugrađanima ili sunarodnjacima.

Queer umjetnost odnosno queer kultura na neki je način dio fokusa njihovog rada, jer upravo organizirajući programe na kojima se queer umjetnici mogu predstaviti široj publici i za to biti adekvatno plaćeni, samo je jedan od načina da se tim umjetnicima otvore vrata koja su im zbog predrasuda ili diskriminacije, vrlo često zatvorena. Umjetnost ima moć lakše senzibilizirati javnost i probuditi empatiju kod ljudi prema pripadnicima LGBTIQ+ zajednice.

Strah od nečeg nepoznatog vrlo je često u pozadini negiranja i odbacivanja, u ovom slučaju pripadnika LGBTIQ+ zajednice, no uvrede, prijetnje i fizički napadi nisu i ne mogu biti opravdanje za neznanje ili ignoriranje postojanja naših sugrađana. Upravo zbog govora mržnje, prijetnji ili fizičkih napada mladi pripadnici ove zajednice vrlo su često prisiljeni živjeti dvostruki život. Jedan onaj koji će zadovoljiti tradicionalnu sliku njihove obitelji ili šire zajednice, a drugi koji ponekad potajno žive a kojeg su toliko željni živjeti. Podrška najuže obitelji presudna je, no nažalost ne dobivaju ju svi pa je i u tom smislu vrlo važna edukacija cjelokupnog društva o tome da svi mi imamo pravo voljeti onoga koga želimo. 

Potrebna je šira edukacija kompletnog društva i institucionalna i na svakoj drugoj razini, kako bi svaka osoba dobila podršku koja joj je potrebna da slobodno i sigurno ispuni svoj potencijal u društvu. Na tome svesrdno rade u Udruzi Proces, prateći trendove u Hrvatskoj ali i u drugim zemljama, trudeći se educirati i senzibilizirati zajednicu. 

UDRUGA ZELENA ISTRA

Jedna od najprepoznatljivijih ekoloških udruga u Puli ali i Istri svakako je Zelena Istra. Dugogodišnje i sustavno zagovaranje pametnih zelenih politika u fokusu je njihovog djelovanja i to kroz različite projekte i programe namijenjene cijeloj populaciji.

Ovoga puta predsjednica Udruge Irena Burba i voditelj popravljaonice Re – Geppetto Marko Grbac Knapić govorili su o svom radu koji je prepoznat i izvan granice Hrvatske. Konkretnije radi se o akciji Repair caffe Re – Geppetto circular and art koja je ušla među tri finalista u kategoriji Udruga/NGO-a, a sve u sklopu Europskog tjedna smanjenja nastanka otpada. Ova je dobra vijest stigla iz Bruxella gdje će u lipnju 2022. g. tijekom ceremonije dodijele nagrada najboljima, biti ujedno predstavljeni i finalisti.

Cilj Europskog tjedna smanjenja nastanka otpada svakako jest i jedan od osnovnih postulata Zelene Istre kroz gotovo sve njihove programe i edukacije. Otvaranje popravljaone Re – Geppetto nije samo omogućilo puljanima da imaju mjesto na kojem će uz asistenciju moći popraviti neki svoj pokvareni uređaj, nego je i podsjetnik na to koliko je važno i ekološki i ekonomski razmišljati o popravcima starih ili možda pokvarenih uređaja i stvari, prije no što ćemo ih se jednostavno riješiti i kupiti novi. Elektronički otpad, tekstilni otpad pa čak i hrana kao otpad nesumnjivo je produkt konzumerizma u kojem već desetljećima živimo, a koji na drugoj strani klackalice stvara sve više otpada kojeg je teško i skupo adekvatno zbrinuti.

Obzirom da Zelena Istra svojim projektima omogućava i potiče zajednicu da se uključi u održivi razvoj, odnosno razvoj koji neće gomilati suvišni otpad, razumljivo je, a za njih i vrlo poticajno, da je žiri između čak 12.400 akcija iz tridesetak europskih zemalja kao jedne od finaliste izabrao upravo njih, točnije njihovu akciju.

Popravljaona Re – Geppetto uskoro će proslaviti svoju prvu godinu rada, a već sad je više nego vidljivo koliko je jedno takvo mjesto bilo potrebno u gradu. Sukladno tome nastavlja se razvijati i zahvaljujući samim građanima koji, osim što dolaze popraviti svoje stvari, doniraju alate i materijale koji bi mogli biti od koristi i drugima. To je cilj, popraviti, restaurirati, iskoristi ponovno u nekom drugom obliku, učiniti nešto prije no što neku naoko nepotrebu stvar samo odbacimo u smeće. 

Pripremila i uredila: Gabrijela Galant Jelenić

Projekt ROJC: Razvijamo-Omogućavamo-Jačamo-Cijenimo provodi Savez udruga Rojca u partnerstvu s Gradom Pula-Pola i udrugama Zelena Istra, Čarobnjakov šešir i Merlin, a sufinancirala ga je Europska Unija iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je 1.996.438,63 kuna / 1.696.972,83kuna sufinancirano je sredstvima Europske Unije iz Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.
Projekt sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. 
Stajališta izražena u ovom materijalu isključiva su odgovornost Saveza udruga Rojca i ne odražavaju nužno stajalište Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.
Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Saveza udruga Rojca.

RSS 2.0 | trackback