Animalije Antuna Motike u Dnevnom boravku Rojca

Radio Rojc

Objavljeno 20.09.2019. pod iz Rojca, Kultura

Izložba Animalije (Crteži iz ladice) autora Antuna Motike otvara se u Dnevnom boravku Rojca u petak 20. rujna s početkom u 20.30 sati. Antun Motika (Pula, 30. prosinca 1902. – Zagreb, 13. veljače 1992.) prvi  je istarski akademski školovan likovni umjetnik. Osnivanjem Zbirke Antun Motika 2006. godine njegov je rad Puljanima ponovno “otkriven”.

Izložba Animalije nasumični je izbor repariranih djela do sada neizlaganih javnosti, do ove prigode izloženih u Društvenom centru Rojc. U ovom iznimnom i kulturološki značajnom društvenom centru, u zajednici koja generira novu likovnost, kulturu i estetiku, prezentirani dio likovne djelatnosti ovoga važnog istarskog likovnjaka našao je pravo mjesto. Naime, djela koja se prvi puta prikazuju javnosti nakon reparacije i zaštite u radionici Zbirke Motika smještena je u Društvenom centru Rojc.

Antun je Motika je u razdoblju dužim od dvadeset godina, posvetio veliki dio svoga opusa upravo skicama u tehnici ugljena na pak-papiru, skicama koje su u začecima bile namijenjene izradi skulptura u raznim materijalima, no kasnijim su razvojem i produkcijom postala autonomna crtačka likovna djela, a danas nam ukazuju na autorsku i zanatsku vještinu, na likovnu kreativnost Antuna Motike.

U tim crtežima nije poželjno tražiti pretenciozno “kodirano” značenje i(li) skrivenu likovno-društvenu poruku, prije svega vidimo crtačku virtuoznost i pokaz onoga što nalazimo u slikarskim i kiparskim djelima koje se ponekad nepravedno označavaju važnijim i vrjednijim za suvremeno slikarstvo.

Prijatelj Antuna Motike, suradnik i kustos mnogih kasnijih izložbi, Darko Glavan vjerojatno je najbolje opisao važnost upravo ove likovne faze i istraživanja, faze u kojoj se autor “odmarao” od tada alternativnih likovnih lumino-eksperimenata i vizualnih istraživanja, kustos koji je, unatoč razlici u vremenu nastanka i različitih interpretacija crteža, najbolje proniknuo u potrebu autora za osnovnim likovnim izrazom, za elementarnom tehnikom i motivom.

Svakako ne možemo zanemariti nemali utjecaj Antuna Motike, napose kao predavača u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu, na poslijeratnu generaciju iz sredine prošloga stoljeća među kojima su bili Josip Diminić i Ivan Obrovac, umjetnika čiji je značaj opće poznat u novoj i novijoj istarskoj suvremenoj likovnoj sceni.

Ovom izložbom, osim premijerne prezentacije manjeg djela skica-crteža-animalija Antuna Motike, želimo skrenuti pozornost javnosti na činjenicu da se upravo u Društvenom centru Rojc nastavlja davno započeta priča likovnog života Pule i Istre, koja danas u svim mogućim suvremenim oblicima nalazi nove izraze i forme, publiku i poštovatelje, ali i mjesto u suvremenoj umjetnosti.

Antun Motika je dokaz kako se uporni rad i istraživanja na području vizualne umjetnosti ne može zanemarivati, ignorirati, kako ne postoje odabranici likovne kritike, kulturne politike i umjetničkih medija, već osobenjaci ili skupine na kojima počiva trenutno aktualna i sva buduća – u punom smislu te sintagme – likovna kultura.“ – piše u katalogu izložbe Eros Čakić, voditelj Zbirke i autor koncepta izložbe.

Izložbu Animalije organiziraju Zbirka umjetnina grada Pule i Savez udruga Rojca, a može se razgledati sve do 24. listopada ove godine.

Programi Dnevnog boravka financirani su sredstvima Ministarstva kulture RH, Zaklade Kultura nova i Grada Pule.

RSS 2.0 | trackback