Artikulacija prisutnosti u Puli – Bliskost s Leonom Lučevom

Nevena Trgovčić

Objavljeno 14.12.2017. pod Kultura

Minulog je vikenda u prostorima centra GAIA holistic u pulskom Društvenom centru Rojc, održana već treća po redu radionica Artikulacija prisutnosti, s temom Bliskost, voditelja Leona Lučeva. Ovaj glumac i filmski producent koji je i sam nemalo puta pohađao razne glumačke i srodne radionice, već je desetak godina i voditelj radionica i predavač, npr. na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u sklopu Sarajevo Film Festivala, a tu su još i Škola medijske kulture dr. Ante Petrlić, Zlarinsko lito, Kino u gostima… Primjerice, upravo su radionice Lučeva na sarajevskom filmskom festivalu Close up and personal i Artikulacija i komunikacija, namijenjene glumcima i redateljima godinama po anketnim listićima proglašavane kao jedne od najkorisnijih i najpraktičnijih na Talent campusu.

Nudeći isti alat i neprofesionalcima, ne-glumcima, Lučev otvara prostor za artikulaciju prisutnosti u svakodnevici okuraženim pojedincima privučenim najavom voditelja: “Tema radionice je Bliskost. Što je to? Što nam treba za nju? Kako živjeti, kreirati, izdržati bliskost?
Kakav je put do nje? Zašto odustajemo od Bliskosti? Čega se bojim u Bliskosti? Tko se boji? Koga boli? Zašto je bol u Bliskosti neminovna kao dio puta? Mogu li u Bliskosti biti zatvoren, a blizak? Mogu li dijeliti sebe s bliskom osobom u svakoj situaciji bez obzira na posljedice?
Rad je jednostavan. Bazičan. Jedna vježba. Izlaganje i dijeljenje sebe ispred grupe. Dakle, izađem ispred svih i predstavim se bez riječi. Samo pogledom. I podijelim što je tu, sa mnom, u tom trenutku. Vježba se modificira prema potrebama sudionika i grupe.
Što je nepoznato? Zašto se bojim nepoznatog? Zašto pokušavamo kontrolirati život, da ne bi dopustili da nas nepoznato iznenadi? Nepoznato. Kao djeca radovali smo se svakoj nepoznatoj situaciji, otkrivajući kroz nju i sebe i svijet. Gdje je to dijete koje se hrabro pušta u nepoznato?
Po meni, jedan od mogućih izlaza iz situacije u kojoj se danas svijet i društvo nalazi je put kroz Bliskost. Zašto? Zato što bliskost ne dopušta Ideologiju. Nema laži. Kreće od pojedinaca. Nije ideja. Bazirana je na potrebi iz Ljubavi. I posljedica je Sloboda.”

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback