Brexit je saga na koju smo zaboravili

Radio Rojc

Objavljeno 05.01.2021. pod Kultura

Vizualna i performans umjetnica Lara Ritoša Roberts oglasila se 31.12.2020. godine novim performansom povodom konačnog izlaska Britanije iz Europske Unije.

“Na Facebook stranici Kluba Fiskulturnik objavili smo dva videa uoči Nove godine. Prvi se odnosi na Brexit, na koji smo počeli reagirati još od prvog roka za izlazak iz EU, 30. ožujka 2020. Drugi video je valcer, objavljen u ponoć”, objašnjava Lara, koja već 26 godina živi u Londonu.

Brexit je saga na koju smo svi zaboravili zbog epidemije, ali to je naša nova stvarnost. Nije puno toga drugačije jer je totalni lockdown, situacija je gotovo ista kao u aprilu, s tim da je u cijelom Londonu novi soj virusa”, navodi ona.

Osim performansa kojima reagira na aktualne društveno-političke teme, trenutno je aktualna i njena instalacija o počecima fiskulture, Tragovima fantomskih koraka, koja se može pogledati do 17. siječnja u Muzeju suvremene umjetnosti Istre.

“To je dio naše priče, nas koji smo postali punoljetni kada je pao Berlinski zid. Postali smo odrasli ljudi i ušli smo odmah u taj svijet koji se raspadao, za koji nas nisu pripremili. Puno je negativnog, nisi smio reći, pogotovo devedesetih, Jugoslavija, Srbija… To su bile zabranjene stvari. Odjednom se desilo brisanje sjećanja, ali tijelo pamti. I to što sam otišla je puno utjecalo, zapitaš se tko si ti, odakle dolaziš. U gradu gdje se priča 250 jezika, ti si jedna kulturološka mrvica”, kaže Lara i zaključuje da se asocijacije Engleza na Hrvatsku uglavnom svode na ljetovanje i nogomet.

Istaknuta slika: PK Fiskulturnik

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback