Ćakule s diplome u Hotelu Pula

Radio Rojc

Objavljeno 09.03.2023. pod Kultura

Posljednji u ciklusu koncerata udruge JazzIstra u Hotelu Pula, bio je onaj bubnjara Sebastiana Stella i njegova Stellteta. Tim povodom ugostili smo ga u programu Radija Rojc. Za početak, valja reći da je ovaj koncert, naziva “Ćakule s diplome”, bio svojevrsno ponavljanje Stellovog diplomskog rada, kojem je pristupio, osim kao bubnjar, i kao kompozitor i aranžer, pa smo tako imali prilike čuti sedam kompozicija, od kojih je šest potpisao upravo naš gost.

Također je djelovao kao vođa benda kojeg čine Luka Vrbanec na saksofonu, trubač Branko Sterpin, pijanist Carlos Fagin i Nenad Mirt na kontrabasu. Taj je sastav Sebastiana pratio i na premijeri ovog programa, na obrani diplomskog rada pri tršćanskom konzervatoriju, uz izuzetak Nenada Mirta, čije je mjesto tada zauzeo Srđan Kuzmanović. 

Sebastian pulskoj glazbenoj sceni nije stranac. Već je godinama bubnjar metal benda Infernal Tenebra, s kojim broji mnoge nastupe i turneje po Europi i Japanu, a jazzom se počeo baviti slušajući glazbu Milesa Davisa i Cheta Bakera. Prvotno se bavio informatikom, da bi onda u tridesetima krenuo sa pripremama za akademiju, privatnim satovima teorije i solfeggia, koji su mu potom osigurali mjesto na studiju jazz bubnjeva.

Za razliku od svoje sestre, flautistice Samante Stell, u glazbenoj je školi izdržao kratko, nakon isprobavanja nekoliko instrumenata. Ipak, upravo je uz Samantu od najmlađe dobi bio izložen klasičnoj glazbi, što mu je uvelike pomoglo u slušanju i prihvaćanju drugih žanrova kasnije.  

Koncert je ovo ciklusa koji je dosad bio najviše popraćen i posjećen, a na prilici i organizaciji se gost zahvaljuje Branku Sterpinu i JazzIstri, kao i kolegama iz kvinteta. Uz pomoć Deana Pavletića iz AudioLaba, koncert je i sniman, a za nove kompozicije, morati ćemo pričekati inspiraciju, govori nam Sebastan.  

Što se tiče tranzicije između metala i jazza, Stell naglašava koliko je važna želja za drugačijim zvukom, kako je taj prijelaz zapravo jedan dugotrajan i zahtjevan proces. Pritom ističe sviranje na baladama, primjerice, i rad na zvuku, kao nešto na čemu će još neko vrijeme strpljivo morati raditi. Ovaj glazbenik, koji radi i kao edukator i profesor, ne vidi kraja svojoj koncertnoj aktivnosti, pa tako dok njega čeka naporan rad, nas očekuje užitak u plodovima istog.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Razgovarala: Nevena Trgovčić

Pripremila: Ana Predan

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback