Cijelo društvo treba pročišćenje

Nevena Trgovčić

Objavljeno 03.11.2016. pod Kultura

Kazališnu sezonu pulski INK je započeo Egzorcizmom, koji je zbog uviđanja da “Cijelo društvo treba pročišćenje” na scenu postavio Dalibor Matanić, češće filmski redatelj, a ovdje uz režiju i dramaturg. Igrajući se i medijem kazališta u filmu i filma u kazalištu, usklađivanjem filmskih i kazališnih tehnika, ubacivanjem dvoje tek školovanih glumaca, Nike Ivančić i Marka Braića, među iskusne glumce, gotovo već svoju kazališnu trupu (Helena Minić Matanić, Senka Bulić, Lana Gojak i Janko Popović Volarić), Matanić je pokušao i publiku koja i sama ima ulogu, onu svjedoka javnog izvršavanja egzorcizma, suočiti i s njihovim demonima.

Razgovor s Alenom Sinkauzom, koji uz brata Nenada potpisuje glazbu predstave Egzorcist. Sinkauz govori o radu u kazalištu,  na koji na čin i s kojim autorima radi, a publici Egzorcizma otkriva i koji to zvuk sluša prvih četrdeset minuta.

Helena Minić Matanić nakon gotovo dvogodišnje pauze imala je svoju novu kazališnu premijeru. Možda i najjača i najbolje odigrana rola, ova Vere Artuković, Helenu konačno definira kao karakternu glumicu.

Oznake: , , , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback