Davor Špišić: Distopijski roman je vražji žanr

Radio Rojc

Objavljeno 28.07.2022. pod Kultura

Novi roman “Vuk na snijegu” osječkog pisca, dramatičara, scenarista i prozaika Davora Špišića žanrovski se svrstava u distopijski roman no, iako govori o Hrvatskoj 2035. godine, mogu se povući brojne paralele s aktualnom situacijom u Europi dok su neka od događanja iz knjige vizionarski zapisana.

“‘Vuk na snijegu’ se nominalno dešava 2035. Godine. U Hrvatskoj je na vlasti je takozvana Vlada narodnog spasa, koja je tri godine prije došla na vlast vojnim udarom. To je nekakav oblik nominalne demokracije, ali na krilima-puškama vojske”, objašnjava Davor Špišić u razgovoru za Radio Rojc osnovnu nit radnje.

Kako navodi, taj slijed događanja pokazao se neminovnim i logičnim u datim okolnostima.

“Sve ove krize, od epidemija do izbjegličkih valova, Hrvatska nije mogla trpjeti i došla je do tog drastičnog rješenja. Otkad sam prvu klapu romana završio 2020. godine, sve više on postaje, ne distopija ili science fiction, nego kao neki dokumentarni izvještaj iz naših medija. Sve više prepoznajem da se neke stvari događaju iz romana koji je po žanru znanstvena fantastika i distopija. Distopija je vražji žanr i nama piscima predstavlja gadan problem, jer nema te mašte koju smo u stanju prizvati a koja nas u stvarnosti neće demantirati”, kaže pisac.

Cijeli razgovor s Davorom Špišićem poslušajte u emisiji Hitna služba.

Razgovarao: Saša Leković

Istaknuta slika je mockup.

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback