Drago Hedl: Hrvatska je švedski stol tema

Radio Rojc

Objavljeno 27.05.2022. pod Kultura

Nagrađivani novinar  i književnik Drago Hedl predstavit će pulskoj publici svoju novu knjigu “77 tužnih humoreski za ugodno poslijepodne” u petak, 27. svibnja, s početkom od 18 sati u Dnevnom boravku Rojca. Riječ je o djelu koje objedinjuje autorove kolumne objavljivane na portalu SBplus tijekom 2020. i 2021. godine, naslovljene kao “Tužne humoreske”.

Ideja o naslovu nastala je tijekom razgovora s kolegom i nekadašnjim suradnikom na tjedniku Feral Tribune, Viktorom Ivančićem.

“Vodila me je njegova ideja koju je jednom prigodom objasnio, a odnosi se na pisanje satire u Hrvatskoj u vrijeme tadašnje vlasti Franje Tuđmana. Rekao je da je teško pisati satiru u zemlji u kojoj vlast uvijek učini nešto smješnije od onoga što najbolji satirički um može izmisliti“, prisjeća se Drago Hedl za Radio Rojc.

Na koncu, kako autor ističe, pitanje je koliko su te priče samo smiješne ili samo tužne.

“Ideja jest izrugati se stvarnosti i naglasiti do koje mjere ta glupost može ići. Ove priče možda jesu smiješne, ali to je smijeh kroz suze”, dodaje on.

U svom radu, oduvijek je spajao novinarstvo i književnost. Počeo je kao urednik književnog časopisa „Revija“ iz Osijeka, a u želji za dinamičnom atmosferom posvetio se istraživačkom novinarstvu, kojim se bavio i za vrijeme rata.

“Tada smo prvi put vidjeli kako se novinari snalaze u novim okolnostima.
Mislili smo da do rata nikad neće doći, kao što smo se nadali da danas neće doći do ruske agresije nad Ukrajinom”, navodi on.

Hedl skreće pažnju i na negativnu stranu bavljenja istraživačkim novinarstvom, objašnjavajući kakav je pritisak doživljavao dok je izvještavao o ratnim zločincima ili o slučaju  političara koji su bili umiješani u sprovođenje maloljetne prostitucije u Školi za odgoj maloljetne djece bez roditeljske skrbi. Međutim, uočava i kako se danas vrši druga vrsta pritiska na novinare, te da oni nerijetko završavaju na sudu.

“Da sam novinar u Švicarskoj ili Nizozemskoj, ne znam o čemu bih pisao. Ovo je rajski vrt tema od kojih ne možete da odahnete. Imate na dnevnoj bazi švedski stol s kojeg možete uzimati štogod poželite”, primjećuje Drago Hedl.

U ožujku ove godine, počelo je prikazivanje kriminalističke serije “Šutnja”, nastale po njegovom romanu, a snimanje druge sezone nastaviti će se u listopadu.

RSS 2.0 | trackback