Drveće je internet prije interneta

Radio Rojc

Objavljeno 11.12.2019. pod Kultura

U okviru programa Poezija je pitanje srca, Monika Herceg na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavila je novu zbirku pjesama “Lovostaj.”

Nakon „Početnih koordinata“, najnagrađivanije, ne samo prve zbirke poezije koja se pojavila kod nas, druga zbirka „Lovostaj.“ Monike Herceg ispunit će nova, visoko postavljena, očekivanja. „Lovostaj.“ nije slovostaj, dapače, Herceg je isporučila opsežnu i izdašnu zbirku. U lijepom naslovu krije se i ključno slavensko jat slovo, i mnoge njegove refleksije, jer ova zbirka reflektira i jezik i misao. Misaono se možda krije u olovostaj, jer ovo je zbirka koja inzistira na humanističkim i pacifističkim vrijednostima, također na ekološkim, u njoj se prepliću feminizam i znanost, antropologija i mitologija, i najčešće susreću u tijelu – riječi su Krune Lokotara na omotu zbirke.

Monika Herceg je fizičarka iz Siska, koja je studirala u Rijeci, a sada živi u Zagrebu. I njezine su pjesme prevođene, a i zapažene na međunarodnim festivalima u Strugi i talijanskom Castello di Duino. „Mislim da poezija u naše doba nema ni priliku maknuti se s margine, što je pravi problem.“ – kaže ‒ „Kapitalizam nas tretira ili kao potrošača ili kao proizvod, i u tom binarnom kodu teško je naći mjesto za umjetnost kao opće dobro“.

Poslušajte razgovor s Monikom Herceg.

Pripremila: Anita Buhin

RSS 2.0 | trackback