Fanzinoteka u Kasarni Fažana

Radio Rojc

Objavljeno 02.03.2020. pod Kultura

U organizaciji udruge Prostor urbane kulture u Kasarni Fažana otvorena je fanzinoteka – izložba fanzina, plakata i grafika iz arhiva. Nakon dvije godine sakupljanja, Kasarna izlaže selekciju fanzina iz arhive Fanzinoteke, a predstavljeni su radovi domaćih i međunarodnih umjetnika i autora, s naglaskom na lokalni kontekst. Izložbu tako čine aktivistički, anarhistički i punk fanzini 80ih, 90ih i 2000ih godina (primjerice prvi fažanski fanzin Analiza) te radovi polaznika Print Zine i Mini Zine radionica (središnjeg edukativnog programa udruge Prostor urbane kulture). Veliki dio izložbe zauzimaju art-zinovi suvremene produkcije (fažanski Polet – časopis poezije, artzin i grafike riječkog autora Zoe Miloša nastalih na rezidencijalnom programu Kasarne – umjetnik u prostoru, zinovi i grafike slovenskog kolektiva Beli sladoled i dr.).

U završnom dijelu izložbe predstavljeni su skate-zinovi i časopisi posjetitelja i prijatelja Vladimir Film Festivala iz različitih dijelova svijeta, koji su prigodno postavljeni uz mini skate rampu (Unlikely Paradise, Behind the Fence, Nich Kunz, i njegov Gift Horse itd.).

Uz fanzine, izloženi su i drugi sadržaji zbirke: različitim tehnikama izrađeni plakati i grafike (What the Funk, The body corporate, Vladimir 2014…).

Arhiv trenutno broji preko 500 primjerka fanzina, grafika i plakata, a u postavu za čiji je koncept zaslužan Oleg Morović moguće je vidjeti/čitati 94 izložaka

Izložba ostaje otvorena do 1.4.2020. a prostor udruge otvara se uz prethodnu najavu na mail: kasarnafazana@gmail.com ili putem facebooka.

Pripremila Nevena Trgovčić

Foto: Igor Dražić

RSS 2.0 | trackback