FEMIX kolektiv: Borba je neprestana, ali kreativna

Radio Rojc

Objavljeno 18.04.2022. pod Kultura

Femikseta je godišnja muzička kompilacija FEMIX kolektiva, jedinstvena u regionu, namijenjena promociji ženskog autorstva i kantautorstva, koja ove godine obilježava jubilej, odnosno svoje deseto izdanje. U ime kolektiva, Katarina Mitić Minić objašnjava kako je izgledao rad na ovogodišnjem izdanju Femiksete.

“Iz godine u godinu interesovanje je sve veće, sve je veći broj prijava. Žanrovski, Femikseta je šarolika i to je još jedna njena prednost, pa tako imamo kompoziciju pijanističke muzike, pa reggae kompoziciju, hip hop i tako dalje. Selektorski tim ocenjuje anonimno i daje komentare čak i za one kompozicije koje ne prođu”, objašnjava Katarina.

Na ovogodišnji natječaj stiglo je blizu 70 prijava, a promocija izdanja bit će održana početkom lipnja.

“Nije samo objavljivanje pesme suština, tu je i naša podrška, koja je konstantna, kao i umrežavanje i podrška u medijskom plasmanu. Klima u medijima se dosta promenila i sve je manje prostora za promociju kvalitetnih izdanja, a pogotovo debitantske i nove muzike. Borba je neprestana, ali je inspirativna i kreativna”, navodi ona.

Između ostalog, FEMIX kolektiv organizira i Rok kamp za devojčice koji se svake godine održava u nekom od gradova u unutrašnjosti Srbije.

“Jedna od važnijih stvari Rok kampa je decentralizacija. Sve se dešava u Beogradu, a ljudima iz drugih gradova te stvari nisu dostupne. Radimo sa decom iz cele Srbije i divna je stvar kada na jednom mestu okupiš devojčicu iz Subotice i devojčicu iz Vranja, koje teško da bi se srele na drugi način”, ističe sugovornica.

Cijeli razgovor poslušajte na linku.

Oznake: , , , , ,

RSS 2.0 | trackback