Glas Istre i Zadarski list najgori poslodavci

Radio Rojc

Objavljeno 29.09.2020. pod Kultura

Na skupštini Sindikata novinara Hrvatske (SNH) održanoj u subotu, odlučeno je da sindikalnog “krumpirka” za najgoreg poslodavca dijele uprava Glasa Istre i Zadarskog lista, zbog otkaza zaposlenima starijima od 60 godina te uprava Večernjeg lista iz 2019. godine, zbog otkaza povratnicama s porodiljnog dopusta, diskriminacije članova sindikata i sindikalnih povjerenika.

S druge strane, sindikalni “smješko” za najboljeg poslodavca nije dodijeljen, niti je tko predložen za tu nagradu. Povjerenik u listu Međimurje Vladimir Trstenjak dobio je Nagradu za povjerenika godine, zbog uspješnog organiziranja rada podružnice i povećanja broja članova.

Predsjednica SNH-a Maja Sever rekla je da poslodavci često prebacuju poteškoće u poslovanju izazvane koronavirusom na leđa zaposlenih, koji uštede zbog rada od kuće ne osjećaju na plaćama.

“Takvi uvjeti naglašavaju potrebu sindikalnog organiziranja i djelovanja”, rekla je Sever i naglasila da je stanje u lokalnim medijima katastrofalno, jer su osobito slobodni novinari i honorarci na udaru.

Ona smatra da je primarni zadatak SNH sklapanje kolektivnih ugovora u medijskim kućama, koji donose zaštitu interesa zaposlenih u skladu sa Zakonom o radu.”Kolektivni ugovori konstanta su u javnim medijima, Hini i HRT-u, ali treba ih sklapati i u privatnima”, zaključila je Sever.

Na skupštini je posebno istaknut problem neučlanjivanja mladih kolega u sindikat, te će jedno od prioritetnih pravaca djelovanja SNH biti kako animirati mlade za učlanjivanje u rad sindikata. Neki povjerenici smatraju da bi dijelom školskih i akademskih programa u sklopu odgoja o građanskim pravima, trebale biti i prednosti sindikalnog organiziranja i koristi koje ono donosi.

Kako bi dodatno podigao svijest o zaštiti novinarskih prava, SNH će sutra, 30. rujna u 11 sati u Novinarskom domu predstaviti Priručnik za sindikalno organizovanje u sektoru medija, umjetnosti i zabave.

Priredila Marija Stojadinović

Izvori: HINA, SNH

Foto: Charles Deluvio / Unsplash

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback