Ona/Her – Aleksandra Mišić

Nevena Trgovčić

Objavljeno 17.01.2018. pod Kultura

U sklopu projekta Plesna mreža Hrvatske koji se bavi distribucijom izabranih djela suvremene plesne umjetnosti na nacionalnoj razini, 15. siječnja na maloj sceni Istarskog narodnog kazališta, Aleksandra Mišić izvela je plesni solo “Ona/Her”, nastao u produkciji MASA Dance Company, a koji koreografski i autorski uz plesačicu potpisuje Žak Valenta.

Iako na sceni gotovo jednak broj desetljeća koliko i sam njezin život broji, Aleksandri Mišić, inače rođenoj Puljanki, ovo je prva cjelovita solo predstava. Nakon godina plesnog i koreografskog rada u različitim ansamblima, dodatnog izučavanja, rada za kazalište, televiziju i različite turneje poznatih hrvatskih pjevačkih zvijezda, Mišić je konačno otvoreno stala pred publiku, nudeći joj isključivo sebe, sebe kao umjetnicu, kao ženu, kao osobu. Dramaturški čisti okvir ovdje se čini idealan za interpretaciju plesačice i njezinu posvećenost izabranoj profesiji i načinu života, dajući joj tako bezzakulisni prostor za samodoživljaj pred sobom i publikom. Svakako, vodeći se i mišlju Ivana Ladislava Galete da umjetnik umjetnikom biva 24 sata dnevno, predstava “Ona/Her” vrlo jasno pokazuje neodvojenost umjetnikova života i rada, u ovom slučaju posebice svih onih uloga koje su ženi dane i njezine svekolike potrebe za vlastitim snom i samoostvarenjem.

Početni kontrolirani kaos u predstavi je uz dizajn i montažu zvuka Tomice Kraljića, sjajno naglašen bijelim kostimom koji je osmislila Ljerka Zmaić, a predstavom suvereno suigra i svjetlo čiji dizajn potpisuje Bojan Gagić. Glazbu u predstavi izabrali su sami autori, tako da ona očito i izlazi iz njihove potrebe i ukusa te se samim time sjajno nadovezuje na ovaj svojevrstan autobiografski plesni solo. Inače, Aleksandra Mišić koja postojano drži predstavu tijekom svog vremena i čija se izvođačka zrelost nadasve vidi u svim segmentima nastupa, sada je nakon podužeg vremena opet nastupila pred svojom prvom, pulskom, publikom, koja ju je dočekala i otpratila primjetnom podrškom.

Oznake: , ,

RSS 2.0 | trackback