Hotel Zagorje Ivane Bodrožić na Radio Rojcu

Radio Rojc

Objavljeno 01.05.2020. pod iz Rojca, Kultura

U sklopu programa „Dnevni u eteru“ u subotu 2. svibnja započinje emitiranje audio knjige „Hotel zagorje“ poznate hrvatske spisateljice Ivane Bodrožić. Audio roman podijeljen u osam poglavlja u trajanju od 30 do 40 minuta bit će emitiran svakog dana točno u podne u programu Radio Rojca uz reprizu istog dana u 22 sata.

Naslanjajući se na iskonsku tradiciju usmenog prenošenja priča koja započinje još u najranijoj čovjekovoj dobi pričanjem priča djeci, a koja kasnije u svijetu vizualnih podražaja kržlja i nestaje –  umjetnička organizacija „Multimedijalna koliba“ projektom ČUJ OVU KNJIGU želi u ljudima probuditi uspavanu emociju slušanja. Emociju koja nastaje proizvodnjom tisuću slobodnih, osobnih asocijacija, i to kroz gotovo alkemijski proces koji se događa dok zvuk putuje labirintom slušateljevog uha do svoje luke u nekoj od moždanih sinapsi.

Audio knjige, format koji je vrlo slabo zaživio na našem području, danas osnažen novim tehnologijama digitalne distribucije, doživljava svoju renesansu u zemljama kao što su Njemačka, Francuska i Velika Britanija.

Svi suradnici projekta ČUJ OVU KNJIGU su strastveni radiofonijski autori, glazbenici, ton majstori  i glumci koji su se 2013. godine okupili oko predstave HOERSPIEL: mala igra za slušanje (i gledanje) Pavlice Bajsić Brazzoduro, a kojom je, na točki susreta kazališne scene i radijskog etera, svoj rad započeo radiofonijski teatar.

Proznom materijalu u svom radu pristupaju kao materijalu za novu radiofonijsku kreaciju, s poštovanjem prema piscu i u duhu umjetničke radiofonijske produkcije koju njeguju i nastavljaju.

I kako sami poručuju – na putu do posla, u tramvaju, u autu, na radiju – slušajmo knjige. Borba za audio knjigu je upravo počela!

U ljeto 1991. devetogodišnja djevojčica odlazi iz Vukovara, ostavljajući roditelje u gradu u kojem počinje rat. Roman “Hotel Zagorje” priča je o njezinu odrastanju tijekom sedam godina prognaništva, o neprekidnoj borbi za nekoliko kvadrata u kojima će živjeti s majkom i bratom, o stalnom iščekivanju vijesti o ocu. Ali ovo nije mračna knjiga. Pisanje pisama političarima i obilaženje ministarstava ovdje se isprepliću s dječjim nježnostima i okrutnostima, prvim izlascima, prvim dečkima…Govoreći o ljudima ne prešućujući, o dobru i zlu ne imenujući ih, Ivana Bodrožić napisala je iznimno snažnu i dramatičnu priču koja će nam vratiti nešto od izgubljene nevinosti.

Ivana Bodrožić je rođena 1982. godine u Vukovaru, dio djetinjstva provela je u Kumrovcu, a mladost u Zagrebu gdje je i magistrirala studij filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Danas živi u Dugom Selu, majka je dvoje djece i piše poeziju i prozu.Dobitnica je brojnih nagrada kao što su nagrada Goran za mlade pjesnike, Kiklop, nagrada za najbolji roman, Prix Ulysse nagrada za najbolji debitantski roman s područja Mediterana, Kočićevopero, Edo Budiša, Balkan Noir i druge. Američki časopis za knjižnice Library Journal ovaj roman uvrštava među 10 prevedenih romana koje preporuča za čitanje.

Program »Dnevni u eteru« dio je aktivnosti Dnevnog boravka Rojca koje su financirane sredstvima Ministarstva kulture i Zaklade Kultura nova. Emitiranje knjige realizirano je u suradnji s Multimedijalnom kolibom.

RSS 2.0 | trackback